Jubelstemming bij landbouwers over coalitieplannen, zorgen bij Natuur- en Milieufederatie

Donderdag 16 Mei 2024
  • Landbouwsector blij met coalitieplannen (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)

De natuur en landbouw-sector zijn verdeeld over het coalitieakkoord. Waar de een positief gevoel overhoudt na het lezen van de plannen, maakt de ander zich grote zorgen. "Ik voorzie veel valkuilen", stelt Reinder Hoekstra, directeur Natuur- en Milieufederatie Drenthe.

Om te beginnen, voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord is blij dat er veel aandacht is in het coalitieakkoord voor de landbouw en de natuur. "Dat hadden we wel een klein beetje verwacht", zegt de tevreden boerenvoorman uit Dwingeloo.

Met name op het stikstofdossier zijn er veranderingen die hem hoopvol stemmen. "Het besef lijkt ingedaald dat het beleid nu wordt gestoeld op wetenschap in plaats van emotie. Daardoor ontstond er in het verleden veel emotie bij de boeren." Overigens is het stikstofbeleid dat gevoerd wordt, gebaseerd op wetenschappelijke rapporten.

Jos Ubels van Farmers Defence Force uit Anderen gaat nog een stapje verder. Voor hem voelt dit regeerakkoord als gerechtigheid. "Vijf jaar had niemand kunnen dromen dat er zo waardig over de agrarische sector wordt gesproken. Dit voelt als een grote beloning", stelt de vicevoorzitter van FDF. De demonstraties in de afgelopen jaren hebben daar een grote rol bij gespeeld, denkt hij. "Eerder dacht ik dat demonstreren iets was voor mensen die te veel vrije tijd hadden, maar daar ben ik op teruggekomen. Het heeft enorm veel effect."

Stap in de goede richting

Volgens Bruins bieden deze plannen perspectief, want Nederland moet nog altijd bepaalde stikstofdoelstellingen halen voor 2030. Het plan van de coalitie om naar Brussel te stappen en daar 'alles op alles te zetten' om de Europese natuurrichtlijnen aan te passen, juicht Bruins toe. "Brussel werkt heel simpel: Als er eenmaal een regel is ingevoerd in Brussel, dan houdt men elkaar eraan. De afgelopen jaren zijn er te veel regels ingevoerd die niet goed zijn. Wij hebben meermaals gevraagd om nog een keer naar de haalbaarheid van die regels te kijken."

Ubels voegt de daad bij het woord en maakt de tocht naar Brussel om daar op 4 juni met boeren uit tien verschillende landen te demonstreren tegen de regels die vanuit de EU worden opgelegd. "Op die manier hebben mensen op 6 juni de agrarische agenda in hun achterhoofd als ze gaan demonstreren voor de Europese verkiezingen. Het heeft eerder gewerkt, waarom nu niet?", stelt Ubels.

Bezorgdheid

Waar Bruins en Ubels positief zijn, maakt de Natuur- en Milieufederatie in Drenthe zich grote zorgen. Reinder Hoekstra zet vraagtekens bij het behalen van de klimaatdoelen. "Er worden alleen maar versoepelingen aangekondigd, terwijl de natuur niet wacht, op niemand." Ook het het herijken van de Natura 2000-gebieden, is iets waar Hoekstra zijn vraagtekens bij plaatst. De nieuwe coalitie wil inzetten op een 'robuuste natuur' in plaats van 'snippernatuur'. Hoekstra: "Een nobel streven, maar hoe ga je dat in de praktijk uitvoeren?"

Kerncentrales

De coalitie zegt te mikken op de bouw van vier kerncentrales, in plaats van de voorgenomen twee. Ook daar ziet Hoekstra beren op de weg. "Waar ga je dat vrijkomende afval opslaan? En waar moeten die kerncentrales gaan staan?" Het Groningse Eemshaven wordt genoemd als een mogelijke locatie voor een centrale, maar het zou Hoekstra niet verbazen als het betreffende overlegorgaan ook Drenthe op de lijst heeft staan van mogelijke locaties. De provincie Drenthe wil geen grote kerncentrales in Drenthe, maar gaat wel mogelijkheden onderzoeken naar kleine centrales.

Onbesproken thema's

Tot slot verbaast Hoekstra zich over een paar onbesproken thema's die de komende jaren volgens hem veel aandacht verdienen. "De waterschappen staan voor enorme opgaves met de mogelijke tekorten aan drinkwater die zich gaan aandienen. Tegelijkertijd zie ik ook niks terug over de aanpak van bestrijdingsmiddelen en de aanpak van PFAS, dat op verschillende plekken in het Nederlandse sloot- en zwemwater is gevonden."

Lees ook:

Contact
opnemen