Jouw mening: Alle Drentse gemeenten moeten ecologisch maaien

Dinsdag 19 December 2017
  • Moet er overal in Drenthe aan ecologisch bermbeeer worden gedaan? (Foto: RTV Drenthe/Pia Dijkstra)

De gemeente Aa en Hunze begint volgend jaar met ecologisch bermbeheer. Dit zorgt voor toename van verschillende en bijzondere flora en dat is weer goed voor de insecten.

De insecten in Nederland hebben het moeilijk. En dat is niet zonder gevolgen. Insecteneters, zoals de patrijs, tapuit, de egel en de vleermuis zijn afhankelijk van insecten.

Zwaar
Sommige van deze soorten hebben het zwaar, anderen zijn voor het eerst weer gezien in Drenthe. Maar om te overleven hebben ze dus wel insecten en dus gevarieerde bermen nodig. 

Is het daarom noodzakelijk dat er in Drenthe meer aan ecologisch bermbeheer wordt gedaan? Of is het de eigen keuze van een gemeente en kun je het niet verplichten. Daarom is onze stelling: Wil je jouw mening delen? Dat kan via Facebook of op Twitter met de hashtag #roegstelling.

Uitslag: De steenmarter hoort ook thuis in de Drentse natuur

Vorige week ging onze stelling over de steenmarter. Vrijwilligers zijn druk bezig om vogels in nestkasten te beschermen tegen de steenmarter. Maar is dit nodig of moeten we de natuur gewoon de natuur laten? Daarom was onze stelling: De steenmarter hoort ook thuis in de Drentse natuur. 

Tweederde (66,67 procent) van de stemmers op onze website is het daarmee eens. Op Twitter zijn de stemmers unaniem: 100 procent is het eens met de stelling. Op Facebook en Instagram ligt de verdeling nagenoeg gelijk. Op Facebook kiest 76 procent voor, eens, op Instagram is dat 75 procent. 

Ten dode opgeschreven
"De steenmarter en ook de boommarter zijn prachtige dieren. Maar als steenuilenwerkgroep doen we er alles aan om de nestkasten zo aan te passen dat de marters buiten blijven en de uilen erin kunnen. Doen we dat niet, dan is de toch al kwetsbare populatie steenuilen in Drenthe ten dode opgeschreven", reageert Erwin Bruulsema op Facebook

Marianne Tuijt vindt dat het probleem bij de mens ligt. "Door die kasten weten de marters precies waar ze moeten zijn. Datzelfde gebeurt met de weidevogeltelling: vossen ruiken waar mensen lopen en vinden dan heel gemakkelijk de nesten. Stop met bemoeien."

Contact
opnemen