Jongen van zeearend in Kop van Drenthe: ‘Bemoedigend nieuws in roerige tijden voor natuur’

Zaterdag 18 Mei 2024
  • Het kuiken kijkt nieuwsgierig uit het nest (Rechten: RTV Drenthe)

Boswachters in de kop van Drenthe eten binnenkort beschuit met muisjes. Een natuurwonder in het Friescheveen: in het nest van de zeearend zijn twee kuikentjes gezien. De beestjes zijn naar alle waarschijnlijkheid deze week uit het ei gekropen. Een unicum voor dit gebied.

Het boswachtershart van boswachter Bart Zwiers ging sneller kloppen toen hij donderdag het nieuwe leven op enkele meters van het nest tot zich nam. "In deze roerige tijden, waarin natuur het onderspit dreigt te delven, is dit bemoedigend nieuws", zegt hij.

Koning van De Onlanden

De zeearend heeft zich sinds dit jaar in Drenthe genesteld. Wie door het natuurgebied loopt, kan zomaar ineens een gigantische schaduw zien die over je heen vliegt. Volgens Zwiers gedraagt de zeearend, met een vleugelspanwijdte van meer dan twee meter, zich als 'de koning van De Onlanden'.

Dat deze oervogel succesvol eieren heeft gelegd, is bijzonder nieuws, zegt hij. "Dat vierjarige vrouwtjes tot broeden komen, is niet vanzelfsprekend. Ze zijn er onhandig mee, maar zij is een natuurtalent."

Het eerste jong in de kop van Drenthe

Voor de boswachter is het wel en wee van de kuikens moeilijk in te schatten. "We gaan er niet naar op zoek, want dan zou je de rust van moeder en kind kunnen verstoren", zegt Zwiers. Dat is ook de reden dat de exacte locatie van het nest niet bekend wordt gemaakt. Wel houdt hij een vinger aan de pols, bijvoorbeeld bij een stevige hagelbui of een storm.

De kuikens hebben in het natuurgebied in ieder geval genoeg voedsel om te overleven. Het krioelt er van de prooidieren zoals meerkoeten, ganzen en aalscholvers. Ook de fazant kan lekker smaken. De zeearend hoeft niet op z'n reserves te teren, weet Zwiers.

Dat er nu jongen opgroeien in de kop van Drenthe, is een unicum. "Dit zouden de eerste jongen zijn die opgroeien in het Friescheveen."

Lees ook:

Contact
opnemen