Jonge raven uit nest in hoogspanningsmast geringd

Zaterdag 27 April 2024
  • Jonge raven in het nest (Rechten: TenneT)

Onderzoeker Aaldrik Pot houdt al ruim tien jaar een scherp oog op de ontwikkelingen van de raaf in Drenthe. Eerder deze week heeft Pot meerdere raven-jongen in Drenthe weten te ringen. Ze lagen in een nest bovenin een hoogspanningsmast.

Een broedpaar uit Norg heeft de boom ingeruild voor de mast. Klimmers van energiemaatschappij TenneT hebben meegeholpen om de vogels veilig te kunnen ringen.

Van algemeen naar zeldzaam

De raaf stond bekend als een algemene broedvogel maar aan het begin van de twintigste eeuw was dat afgelopen. Het laatste broedgeval van de raaf was in 1928 bij Nijkerk.

"Om het aantal broedgevallen in Drenthe te stimuleren zijn er in de jaren '60 verschillende herintroductiepogingen verricht", legt Pot uit. "Destijds broedden de raven in kooien, waar ze jongen grootbrachten die vervolgens werden uitgezet in de hoop dat ze zich hier zouden vestigen. Hoewel ze zich hier hebben gevestigd, is hun aantal niet zo groot als verwacht."

Tekst gaat verder onder deze foto.

Afbeelding
Annemarie Loof ringt een jonge raaf (Rechten: TenneT)

Zeldzame broedvogel

Drenthe lijkt een geschikt leefgebied te zijn voor raven. Toch blijft het een zeldzame broedvogel met 'slechts' 25 tot 30 broedparen in de hele provincie. Deze aantallen lijken de laatste jaren min of meer stabiel te zijn gebleven.

"Raven gedijen goed in natuurlijke landschappen; het zijn alleseters en lijken vooral gebonden te zijn aan de heidegebieden in Drenthe," merkt Pot op. "Maar waarom dit zo is, blijft vooralsnog een mysterie. Daarom proberen we de jonge raven te ringen, om hun migratiepatronen te achterhalen. Maar ook dat valt niet mee. De ringen zijn gekleurd en we zien maar weinig van die gekleurde ring-raven terug."

Groot vraagteken

Het feit dat er maar weinig gekleurde ringen worden teruggevonden, kan volgens Pot twee dingen betekenen: "Ofwel sterven ze op jonge leeftijd, of ze vliegen verder weg, mogelijk zelfs naar Duitsland. Het volgen van raven blijkt een enorme uitdaging te zijn." Pot voegt toe: "Soms kunnen paartjes lange tijd in een gebied blijven, zonder tot broeden over te gaan. Dit noemen we een 'verlovingspaartje'. Waarom ze niet overgaan tot broeden, blijft voor ons eveneens een mysterie. Of dit te wijten is aan voedselomstandigheden of concurrentie, weten we niet."

Groter dan een kraai

De raaf en zwarte kraai worden makkelijk door elkaar gehaald. Dat is ook niet gek, want beide vogels zijn vrij groot en zwart van kleur. Wie goed kijkt ziet dat de raaf een grotere snavel en grotere vleugels heeft dan de zwarte kraai. Een raaf kan zelfs groter worden dan een buizerd.

Een actieve ravenwerkgroep buigt zich over de ontwikkelingen van deze zeldzame broedvogel, om meer inzicht te krijgen in hun gedrag en leefomstandigheden.

Lees ook:

Contact
opnemen