Jaar van de wesp: niet meppen, maar waarderen

Dinsdag 19 December 2023
  • Wespensoorten (Rechten: EIS Kenniscentrum Insecten)

We moeten wespen leren waarderen. Dat is de gedachte met een jaar vol wespenactiviteiten voor de boeg. In het 'Jaar van de wesp', dat op 1 januari van start gaat, hopen natuurorganisaties een reëler beeld van de wesp te creëren.

Iedereen kent de geel-zwarte limonadewespen, die op een zomerse dag willen meegenieten van een hapje en drankje op het terras. Ze kunnen best vervelend zijn, maar tegelijkertijd zijn ze ontzettend nuttig. Als predators helpen ze mee om overlast van andere insecten te voorkomen; ze eten namelijk vliegjes en muggen.

Vijfduizend wespensoorten

Twee soorten wespen, de gewone wesp en de Duitse wesp, worden limonadewespen genoemd. Daarnaast zijn er nog zo'n vijfduizend andere soorten wespen in Nederland.

"Zodra men geel-zwart ziet, is het meppen, terwijl er zoveel verschillende soorten zijn. Ook look-a-likes; andere insecten die niet eens wespen zijn, maar toch belanden ze al snel onder de vliegenmepper", zegt een woordvoerder vanuit EIS Kenniscentrum Insecten.

"Bovendien komen wespen vaak negatief in het nieuws, denk maar aan de Aziatische hoornaar. Het beeld van de wesp moet veranderen." De Aziatische hoornaar is in de media geregeld als 'monsterwesp' bestempeld.

Activiteiten

EIS nam samen met Naturalis Biodiversity Center, de Wespenstichting, de Nederlandse Entomologische Vereniging en de jeugdbonden JNM en NJN het initiatief voor het jaar van de wesp.

Met publieks- en onderzoeksactiviteiten - denk aan lezingen, excursies en wespentellingen - willen de organisaties iedereen beter kennis laten maken met de wespen, met als doel om het platslaan of verdelgen van de insecten te veranderen in samenleven en behoud van wespen.

Op de foto: lb: Euodynerus dantici, rb: Chrysura rufiventris (foto Luc Elshout), lo: Ibalia jakowlewi, ro: Megarhyssa vagatoria

Lees ook:

Contact
opnemen