Is er plek voor honden in de Drentse natuur?

Zaterdag 04 Maart 2023
  • In hondenlosloopgebieden hoeven honden niet aan de lijn (Rechten: RTV Drenthe)

Een algemene regel in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer is dat honden welkom zijn mits ze zijn aangelijnd. Uitzonderingen gelden in gebieden waar bijvoorbeeld grazers rondlopen en in de lente wanneer vogels en andere dieren zich voortplanten en kwetsbare jongen hebben.

In het Strubben Kniphorstbosch nabij Anloo mogen geen loslopende honden komen en in een deel zijn honden helemaal niet welkom. De regel op het toegangsbord is doorgekrast. "Het ligt gevoelig", vertelt boswachter Kees van Son. "Maar luister maar, we zijn staan in de kraamkamer van de natuur. Daarom is hier rust nodig."

Regels

Bij de toegang van elk natuurgebied staan borden met daarop de geldende regels. "Dit is een begrazingsgebied waar honden niet mogen komen", wijst Van Son. "Hier wandelen ook mensen en niet iedereen heeft altijd wat met honden, sommige mensen en kleine kinderen zijn bang voor honden."

De wandelroute die door het begrazingsgebied loopt, heeft een aftakking die eromheen loopt zodat mensen met honden ook van de natuur kunnen genieten.

(de tekst gaat verder onder de video)

Loslopen

Bepaalde plekken zijn aangewezen als hondenlosloopgebied. "Hier mogen ze loslopen, maar ze moeten wel altijd onder appel staan", aldus de boswachter. "Anders gaan ze struinen. Dan gaan ze met de neus in de grond en sporen van wild opsporen. Ze kunnen achter jonge dieren aangaan en nesten bejagen. Dat is iets wat we dus niet willen. Ze moeten op het pad blijven." Die regel is er om planten en dieren te beschermen, maar ook om overlast voor andere bezoekers te voorkomen.

Speelveld

In het hondenlosloopgebied ligt een speelveld waar de viervoeters niet aan de lijn hoeven. "Dit is van zichzelf al een druk gebied, het ligt vlak langs een provinciale weg en vlak bij het dorp", legt Van Son uit. Hier krijgen de honden de ruimte omdat het hier het minste kwaad kan. Net als in het Aekingerzand waar speciaal voor honden en paarden een spartelvijver ligt. "Dit is zo'n acht jaar geleden aangelegd. Het is nu nog vrij rustig maar in het zand zie je heel veel honden- en paardensporen."

In de uitzending van ROEG! legt boswachter Kees van der Son uit waarom honden in sommige delen van het bos niet welkom zijn. Meer weten over verstoring in de natuur? Bekijk het zaterdagavond op TV Drenthe, ROEG! is vanaf 17.11 uur meerdere keren te zien. Of kijk de uitzending online terug.

Afbeelding
Loslopende honden kunnen vogels en andere dieren in de natuur verstoren (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen