‘Invasie’ van grote barmsijzen vanwege zachte winter

Maandag 04 December 2017
  • Je kunt de grote barmsijs onder andere herkennen aan zijn rode befje (foto: Rinus Dillerop)

Nederland is momenteel populair bij de grote barmsijs. Het vogeltje uit Scandinaviƫ weet ook onze provincie goed te vinden.

"Ieder jaar komen ze wel hier, maar dit jaar zie je ze soms wel met honderd tot tweehonderd bij elkaar", vertelt vogelringer Rinus Dillerop.  

De 'invasie' van de grote barmsijs heeft volgens hem vooral te maken met de tot nu toe zachte temperaturen in ons land. "In Scandinavië is het nu al erg koud en heerst er voedselschaarste, maar bij ons is er nog volop eten te vinden."

Geen impact op natuur
De vogels zijn echte zaadeters en doen zich graag tegoed aan berkenzaadjes en elzenpropjes. Dillerop: "We hebben in Drenthe veel elzenbossen en ook duingebieden, waar ze graag zitten. Dat ze hier nu veel rondvliegen is geen enkel probleem en heeft geen impact. Na de winter vliegen ze gewoon weer naar hun broedgebieden in het noorden van Europa. 

Meer van vier keer zoveel
ROEG! volgde Dillerop in de vorige uitzending tijdens het ringen van de grote barmsijs. Toen ving hij twaalf vogels, maar vandaag had de ringer er meer dan vijftig in zijn netten.

Contact
opnemen