Insecten checken op een onbewoond eiland

Dinsdag 23 Juli 2019
  • Arends en haar collega's zoeken naar insecten op Rottumerplaat (Foto: Pauline Arends)
  • En bestuderen ze vervolgens van dichtbij (Foto: Pauline Arends)

Na drieëntwintig jaar was boswachter Pauline Arends de afgelopen dagen terug op Rottumerplaat. Toentertijd als BOA en nu als insectenkenner. Ze bezocht Aaldrik Pot en zijn vrouw Nicolette Branderhorst, die sinds maart op het onbewoonde waddeneiland wonen.

Pot en Branderhorst bestuderen de vogels en het plantenleven op Rottumerplaat, maar met de komst van Arends en collega-insectenkenner Diliana Welink verschoof de focus tijdelijk naar de wereld van de insecten.

Lees hier het blog van Aaldrik Pot over het bezoek van Arends en Welink.

Natte voeten
De reis naar Rottumerplaat was al een belevenis. "Je verwacht misschien een pier maar daar is geen sprake van. We moesten van de Harder, een van de inspectieboten van de Waddenunit, overstappen in een rubberboot. En dan nog moet je de laatste meters in een waadpak afleggen om aan land te komen."

Bekijk ook: Kijk mee op Rottumerplaat: vlog van Aaldrik​

Nieuwe soorten
"Na aankomst zijn we direct aan de slag gegaan. Ik vond het erg leuk om voor mij nieuwe kust- en duininsecten te zien. Bijzonder om een soort voor de eerste keer te zien, en waarschijnlijk ook meteen voor de laatste keer." De zandhaverboorder bijvoorbeeld. Dit is een nachtvlinder die afhankelijk is van zandhaver, een grassoort die veel op zandduinen voorkomt.

Bekijk ook: Vlog vanaf een onbewoond eiland

Oude soorten
Op Rottumerplaat leven zes mierensoorten waaronder de zeer algemene wegmier en de duinsteekmier. "De wegmier bevolkt het hele eiland, in alle gaten en kieren komt hij voor. Op één plekje hebben we de gele weidemier gezien. Dat is leuk omdat je daarmee bevestigt dat hij nog op het eiland voorkomt." De laatste waarneming was namelijk van vóór 1960.

Bekijk ook: Kijkje op Rottumerplaat: vlog van Aaldrik

Rottumerplaat
Rottumerplaat is ongeveer zeshonderd hectare groot en ligt tussen de zandplaat Simonzand en het eiland Rottumeroog. Het eiland begon rond 1830 als zandplaat en is pas in 1950 uitgegroeid tot een eiland. In het broedseizoen verblijven hier duizenden vogels.

Sinds de jaren zeventig beheerd Staatsbosbeheer het eiland. Sinds die tijd wonen jaarlijks twee vogelwachters op Rottumerplaat, sinds 1980 het hele jaar door. Op het eiland staat de dienstwoning waar Pot en Branderhorst verblijven. Daarnaast is er een uitkijktoren.

Contact
opnemen