Ingezoemd: Op zoek naar natuurpareltjes in je eigen straat

Vrijdag 17 Mei 2024
  • Zijn er vlinders te fotograferen in jouw straat? (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)

De Drentse natuur in onze dorpen, wijken en op het platteland roept om aandacht! Drentse natuurorganisaties en de provincie Drenthe nodigen inwoners uit om deel te nemen aan de fotowedstrijd 'Natuur in mijn straat', waarbij ze kans maken op een unieke Drentse wijksafari.

Dit initiatief markeert de aftrap van de campagne 'Ingezoemd', met als doel het vergroten van bewustzijn over de natuurkwaliteit in Drenthe. En dat is hard nodig volgens Jorine van Nifterik van de Natuur en Milieufederatie Drenthe: "Het wordt steeds stiller op het platteland en in onze dorpen en wijken", doelend op het gezoem van hommels en andere insecten, waarvan de aantallen sterk lijken af te nemen. "Door slechte milieuomstandigheden, het verdwijnen van landschapselementen en te intensief beheer is er sprake van natuurarmoede."

Op 20 juni gaat de campagne van start en wordt het vergrootglas gelegd op de Drentse natuur. Van groen in de achtertuin tot op het boerenerf en bedrijventerrein. De natuurorganisaties hopen dat planten en dieren die nu nog algemeen voorkomen in Drenthe, ook in de toekomst nog veel gezien worden. "Het behoud van deze basiskwaliteit vraagt om een gezamenlijke inspanning", vertelt Nifterik. Door bewustzijn te creƫren hopen de organisaties dat steeds meer inwoners in hun eigen omgeving de natuur een handje gaan helpen.

Fotowedstrijd: Natuur in jouw straat

Een groot onderdeel van de campagne is de fotowedstrijd, die vrijdag 17 mei van start gaat. Het is de bedoeling dat Drenten hun mooiste foto van natuur in eigen straat inzenden. Zo worden deelnemers uitgedaagd om de schoonheid van de natuur te ontdekken in hun eigen omgeving. De winnaar van de fotowedstrijd mag samen met buren, vrienden en kennissen op een safari in eigen wijk. "Samen met een deskundige op ontdekkingstocht door de buurt, met na afloop een hapje en een drankje."

De foto's kunnen worden ingezonden via communicatie@nmfdrenthe.nl tot 1 juni. Vermeld hierbij de fotolocatie en je contactgegevens. Voor meer informatie over 'Ingezoemd' kun je een kijkje nemen op www.nmfdrenthe.nl/ingezoemd.

'Ingezoemd' is een initiatief van de Provincie Drenthe, de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Landschapsbeheer Drenthe en IVN Natuureducatie, in samenwerking met ROEG!

Lees ook:

Contact
opnemen