In Hoogeveen worden bermen het beste beheerd

Woensdag 22 Mei 2024
  • Bloemrijke bermen trekken insecten (Rechten: RTV Drenthe/Marike Goossens)

Gemeente Hoogeveen is opnieuw uitgeroepen tot beste Drentse bermbeheerder. Steeds meer gemeenten maaien hun bermen tegenwoordig op een ecologische manier. Zo dragen ze bij aan de biodiversiteit en de leefomgeving van allerlei insecten, zoals bijen en boerenlandvlinders.

Hoogeveen werd in 2017 al uitgeroepen tot 'Beste Bermbeheerder van Drenthe' en ook dit jaar heeft de gemeente deze titel bemachtigd. Gevolgd door de gemeenten Assen en Tynaarlo. Zij beheren al hun bermen ecologisch. De prijs wordt uitgereikt door de Natuur en Milieu Federatie Drenthe.

Wethouder Mark Tuit van de gemeente Hoogeveen: "Ik ben ontzettend trots dat onze gemeente opnieuw is uitgeroepen tot de beste bermbeheerder van Drenthe. De kwaliteit en biodiversiteit van de bermen neemt toe door gericht beheer en betrokken inwoners, het heeft geleid tot prachtige resultaten: bloeiende bermen vol leven, kleur en diversiteit. Daar zijn we blij mee en daar gaan we volop mee door."

Ecologisch maaien

Voor mooie bloeiende bermen is het belangrijk om het gemaaide gras niet meteen op te ruimen, maar een tijdje te laten liggen. Zo kunnen de zaden eruit vallen en insecten zich verplaatsen. Als het maaisel later wordt opgeruimd blijven de beestjes en zaden achter. Als de berm tot bloei komt trekt het bijen, vlinders en andere insecten aan.

Op de site Heel Drenthe Zoemt is in kaart gebracht hoe bermen en oevers beheerd worden door Drentse gemeenten, waterschappen en de provincie. Ten opzichte van 2020 is er duidelijk te zien dat gemeenten hun bermen natuurvriendelijker zijn gaan beheren.

Lees ook:

Contact
opnemen