Hulp voor voor Drentse schapenhouders bij gebruik van wolfwerende rasters

Dinsdag 18 Januari 2022
  • Voorbeeld van een wolfwerend hek met zes stroomdraden (Rechten: RTV Drenthe/Petra Wijnsema)

Veehouders in de provincie Drenthe die wolfwerende rasters willen gebruiken om hun schapen tegen wolven te beschermen, kunnen vanaf nu hulp krijgen van een ondersteunersteam. Het team bestaat uit drie medewerkers van agrarisch uitzendbureau Abeos die hiervoor een speciale training hebben gehad.

Volgens de Gebiedscommissie Wolf worstelen veehouders in de gebieden van Drenthe waar wolven schapen aanvallen met de vraag hoe ze de dieren het beste kunnen beschermen. Als er geen stalruimte is om de dieren veilig onder te brengen, blijft aanpassen van de rasters over.

Het ondersteunersteam leert een schapenhouder hoe een wolvenraster snel neergezet en verplaatst kan worden. Ook krijgt de veehouder tips zodat er voldoende stroom op de draden staat en er geen gaatjes overblijven die wolven kunnen gebruiken.

"We zullen meer moeten doen dan subsidie geven voor rasters. Met deze ondersteuners gaan we veehouders in de praktijk op hun eigen bedrijf op gang helpen met het werken met flexinetten", zegt voorzitter Harry Oosterman van de wolvencommissie.

Lees ook:

Contact
opnemen