Het kan nog, maar de kans is klein: Noorderlicht boven Drenthe

Dinsdag 28 Februari 2023
  • Het noorderlicht boven De Onlanden (Rechten: Persbureau Meter)

Aan de bewolking ligt het niet, want het is vanavond helder, maar de kans dat je vanavond in Drenthe het noorderlicht kan zien is niet groter dan 30 procent. Afgelopen dagen stond het internet vol met foto's van noorderlicht in Nederland.

"Ik schat het in dat er tussen de 20 en 30 procent kans is dat je in Drenthe vanavond het noorderlicht ziet", zegt RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag. "De energie-index is te laag." Waar de index de afgelopen dagen de 7 aantikte is de index vandaag al gezakt naar 2-3. "En het loopt nog verder terug".

Laat op de avond

Mocht er toch Noorderlicht verschijnen aan de Drentse hemel zal dat volgens Van der Zwaag zeker na 23.00 uur zijn. "Voor 22.00 uur naar buiten gaan heeft geen zin", aldus de weerman. Volgens Van der Zwaag was dat afgelopen nacht ook het geval. "Toen was het juist op dat moment bewolkt boven Drenthe."

Wil je vanavond het risico nemen om toch een stukje noorderlicht mee te pikken, dan heeft Van der Zwaag wel een tip om eropuit te gaan. "Als je in de Onlanden staat en richting Groningen kijkt dan is er te veel licht, maar ga je op het Dwingelderveld staan moet het te doen zijn."

Langer opblijven

Nu wil hij niet per se iedereen naar het Dwingelderveld sturen. "Ten westen van Assen is prima. Daar is het donker genoeg, je kan ook prima in Veenhuizen gaan staan en naar het Noorden kijken."

Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht ontstaat door uitbarstingen op de zon. Daarbij komen grote hoeveelheden geladen deeltjes in de ruimte. Door de aantrekkingskracht van de aarde worden deze deeltjes vooral naar de noord- en zuidpool getrokken, omdat daar het magnetisch veld van de aarde het sterkst is. De geladen deeltjes gaan met hoge snelheid door de atmosfeer en botsten op elkaar. Daar komt energie bij vrij, met als gevolg prachtige kleuren aan de hemel.

Natuurfotograaf Karin Broekhuijsen gaat in ieder geval niet naar het Dwingelderveld om te kijken. "Ik heb wat anders te doen en in mijn tuin is het waarschijnlijk ook wel donker genoeg." Zelf verwacht ze niet veel van het noorderlicht vandaag. "Als Roland zegt 20 tot 30 procent dan ga ik daar niet voor rijden. Het is waarschijnlijk ook, zoals ze dat noemen, fotografisch noorderlicht."

Voor fotografisch noorderlicht moet je volgens Broekhuijsen allerlei capriolen uithalen om het noorderlicht te zien. "Met het blote oog ga je het niet zien, maar als je schiet met 6400 ISO dan zie je het wel. Nou, als je het er zo uit moet persen dan is voor mij de kunst eraf, want je hebt dan veel ruis op je foto."

Tips voor de amateurfotograaf

Toch moet je niet helemaal op je ogen afgaan. "Soms lijkt de lucht wat grijs en lijkt het of er geen noorderlicht is, maar als je dan een foto neemt, dan zie je het wel gewoon."

Broekhuijsen heeft nog wel wat tips voor mensen die toch besluiten om met hun camera op jacht te gaan naar het noorderlicht: "Neem een statief mee, zet je diafragma open en stel een lange sluitertijd in. Zorg er ook voor dat er niet veel strooilicht is, het moet donker zijn. Er zorg ervoor dat de horizon ver weg is, geen bomen in de buurt."

Ze raadt af om met een mobiele telefoon de donkerte in te gaan. "Ik vraag me af of dat wil, maar als je het probeert denk dan niet na één foto dat het mislukt is. Probeer het nog een paar keer. De derde keer kan het zomaar raak zijn."

Eenzame boom

Om een mooie foto te maken heeft Broekhuijsen wel een idee. "Als het een beetje mistig is, dan zoek je iets op met water. Dat spiegelt mooi. Dan pak je een eenzame boom en dan heb je een heel mooi plaatje."

Vanavond is volgens Van der Zwaag wel de allerlaatste kans om het dit jaar te zien. "Tot en met maart zit het er niet in, want je hebt dan ook te maken met volle maan. Dan is het zeker niet te zien." Hij gaat zelf vanavond ook nog wel even een kijkje nemen. "Normaal lig ik er om 23.00 uur wel in, maar ik blijf nu wel even wat langer op."

Broekhuijsen verheugt zich meer op de lichtende nachtwolken die in de zomer te zien zijn. "Waanzinnig. Ik ben nu al bezig met het zoeken van locaties waar ik in de zomer foto's kan schieten. Dan word ik elk half uur wakker en kijk ik, en dan ben ik blij dat het weer augustus is, dan kan ik weer fatsoenlijk slapen. Het is mooier dan het noorderlicht. Je ziet dat de wind ermee speelt en je ziet dat de zon zich verplaatst."

Lees ook:

Contact
opnemen