Het is weer paddentrek: ‘Vorig jaar hebben we ze van de weg moeten schrapen’

Vrijdag 16 Februari 2024
  • Boswachter Rob Bleijs ziet de paddentrek op het Dwingelderveld aan zich voorbijtrekken (Rechten: RTV Drenthe / Robbert Oosting)

Padden en kikkers leggen vanaf deze periode hun leven in de waagschaal, als ze met duizenden tegelijk de oversteek maken op drukbereden wegen. In de hoop dat de jaarlijkse paddentrek geen slagveld wordt, nemen boswachters voorzorgsmaatregelen. "Je wil geen spoor van platte padden."

Rob Bleijs wijst naar de verkeersborden en sjablonen op het wegdek. De waarschuwing 'Pas op: paddentrek' spreekt voor zich. De boswachter in het Dwingelderveld hoopt dat automobilisten hier even de voet van het gaspedaal halen. "Eigenlijk is 50 rijden al te hard", waarschuwt hij.

Padden schrapen

Padden, kikkers en salamanders verlaten zo rond het voorjaar hun winterverblijf en trekken naar het water. Daar planten ze zich voort. Althans, dat is de intentie, want niet alle deelnemers van de 'paddentrek' bereiken de veilige haven. "We hebben ze vorig jaar van de weg moeten schrapen. Dat gebeurt helaas", zegt Bleijs.

De padden trekken vooral bij schemering in de ochtend en avond. "Temperatuur en luchtvochtigheid spelen een belangrijke rol. Als het boven 6 graden is, dan begint de trek te komen, richting vennetjes waar ook hun geboortegrond is."

Lees verder onder de foto

Afbeelding
Een attentie voor de paddentrek op het wegdek (Rechten: RTV Drenthe / Robbert Oosting)

Stoeprandjes

Het advies is daarom om, zeker bij bovengenoemde omstandigheden, rustig te rijden. Zelf je handen uit de mouwen steken kan ook, benadrukt Bleijs. In zijn voormalige woonplaats Den Haag zag hij hoe vrijwilligers padden opvingen in emmers en in veilige omgeving uitzetten. Zeker als padden een soortgenoot meenemen op de rug, loert er gevaar. "Dan is het lastig om stoepranden op te komen. En die heb je in Den Haag nogal veel."

Voordeel van het Dwingelderveld is dat er geen stoepranden zijn. "Ze kunnen hier vrolijk doorwandelen", ziet ook Bleijs. Met de goede bedoelingen van de verkeersdeelnemer staat weinig een veilige overtocht in de weg.

Lees ook:

Contact
opnemen