Het Friescheveen: van recreatieplas naar rustgebied

Zaterdag 04 Mei 2024
  • Het Friescheveen is rustgebied geworden (Rechten: RTV Drenthe)

Het Friescheveen is veranderd: was het tot een paar jaar nog een geliefde plek om een eindje te roeien, sinds kort is het officieel rustgebied. En dat betekent dat mensen er niet meer mogen komen.

"Ik kan het niet hard maken" zegt boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten: "Maar als ik tel: 'bever, boommarter, otter, zeearend' dan geloof ik zeker dat het voor de natuur heel erg goed is dat we van het Friescheveen een rustgebied hebben gemaakt.

Unieke natuur

Het Friescheveen bij Paterswolde is een uniek stukje natuur: een veenplas met daaromheen een oerwoud van elzen, varens, bramen en kamperfoelies. Tot voor een paar jaar kon je roeibootjes huren bij een café aan de Meerweg, maar dat kan niet meer: het café is gesloten en de bootjes zijn weg, "En die komen ook niet meer terug" zegt boswachter Bart resoluut. "Het gebied heeft rust nodig en dat kan niet in combinatie met recreatievaart."

Ook het wandelpad rond het gebied is gesloten: "Dat was vaak nauwelijks begaanbaar, en het werd ook te gevaarlijk door omgevallen bomen. Er komt nu een nieuwe route honderd meter verderop. Dat is wat verder van het water maar je hebt wel meer uitzicht over de polder Lappenvoort."

Wondertje

Door die polder Lappenvoort stroomt het laatste deel van de Drentsche Aa. Het gebied is nu opnieuw ingericht: het waterpeil wordt hoger, en dat geeft kansen aan de witte kievitsbloem: "Die groeide hier vroeger bij duizenden. Ze werden massaal geplukt voor bewoners van de stad Groningen. Nu staan er nog maar een paar."

Om de kievitsbloem te redden is er begonnen met een kweekproject. Een ander natuurwondertje in het gebied is het nest van de zeearend. Ook dat mag niet verstoord worden: "We hebben daarom camera's opgehangen rond het nest en die waarschuwen ons als er een overlaat probeert te dichtbij te komen." Dat is tot nu toe één keer gebeurd: "Een natuurfotograaf wilde het nest van dichtbij fotograferen. Die lui moesten ze verbieden."

Contact
opnemen