Het bos stort in en dat is niet erg

Zaterdag 20 April 2024
  • Loes en Lysander in het Drents Friese Wold (Rechten: RTV Drenthe)

Het voorjaar komt nu echt goed op gang in het Drents-Friese Wold: overal staan de knoppen op barsten en lopen de bomen uit. "Dit is toch wel de grootste metamorfose van het bos. Het is prachtig om te zien hoe snel dat allemaal gaat", zegt boswachter Lysander van Oossanen.

De boswachter peutert de knop van een lijsterbes open om te laten zien dat er een complete tak in zit: bladeren, bloemen, alles zit erin verstopt. Samen met presentator Loes van der Laan bewondert hij deze en andere knoppen langs het wandelpad.

Kijk mee in deze ROEG! voor het frisse groen, de bloesem en de andere, oudere stadia van het Drents-Friese Wold.

Alle sparren op een rij

Knoppen en bloesems zie je vooral op plekken waar veel licht in het bos komt. Een eindje verderop is nog een stuk productiebos. Een donker sparrenbos en dat zie je niet veel meer: "Dit is aangeplant in de jaren '70. Helemaal ingericht voor de productie: heel donker, en alle bomen op een rijtje", aldus de boswachter. De bodem is hier bedekt met een dikke laag naalden en er groeit bijna niets. "Dat komt omdat het hier zo donker is, maar in die laag naalden kunnen zaden ook bijna niet ontkiemen." Bovendien zijn er geen wilde zwijnen die de grond eens flink kunnen omwoelen.

Op een open plek zie je meteen het effect van de zon: hier is het veel groener, en ontkiemen allerlei kruiden, bomen en struiken.

Afbeelding
De blaadjes en de bloem van deze lijsterbes komen uit één knop. (Rechten: RTV Drenthe)

'Rommeltje' in het bos

Er wordt niet meer gekapt in het Drents-Friese Wold. Maar we zien nog wel de bomen die eerder zijn omgezaagd liggen. Het wordt bewust niet opgeruimd. 'Dood hout leeft' is een kreet die vaak voorbijkomt. Van Oossanen laat weten dat het hout van een boom allerlei mineralen bevat die in de loop der jaren naar boven zijn gehaald. Als een boom sterft en wegrot komen die mineralen langzaam weer vrij. Op de rottende boom zelf vestigen zich allemaal mossen en schimmels. En er komt vanzelf nieuw bos, dat heeft geen hulp nodig.

Ook komen ze een typisch voorjaarsverschijnsel tegen: plukken haar. Er is geen hond geborsteld, het is de wintervacht van een ree die nu uitvalt. Van Oossanen: "Dat kun je zien aan een golfje in de haren, en het breekt heel makkelijk."

In onderstaande video zie je de kenmerken van het haar van een ree. Tekst gaat verder onder de video:

Kruidenrijk en gevarieerd

Van een heel donker bos gaan Van Oossanen en Van der Laan naar een plek waar de letterzetter bezig is geweest. Door dit kevertje zijn vrijwel alle sparren afgestorven en dat heeft meteen effect: de bodem is bezaaid met rankende helmbloem. Dat is een soort waarvan de zaden verspreid worden door mieren: "Er zit een zoet stukje aan die zaden, en daar zijn die mieren dol op. En op zo'n open plek heb je veel mieren dus die verspreiding gaat heel erg snel."

Uiteindelijk zullen de open plekken in het bos weer dichtgroeien. Maar dat zal niet hetzelfde worden als het donkere sparrenbos: "Dat zal een veel gevarieerder bos zijn, met oude en jonge bomen en allerlei soorten door elkaar. Daardoor wordt het een bos dat heel wat kan hebben", aldus dus boswachter.

Afbeelding
Rankende helmbloem groeit veel op open plekken in het bos (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen