Help mee en tel kikkerdril

Zaterdag 12 Maart 2022
  • Uit de eitjes komen kikkervisjes (Rechten: FotoRieth via Pixabay)

De kikkerdriltelling gaat vandaag van start. Tel mee in je eigen tuin of zoek een plas in de buurt en geef je waarnemingen door.

Alle observaties samen geven een beeld van het aantal amfibieën in ons land. De kikkerdriltelling is een van de vele tuintellingen die het hele jaar door plaatsvinden. Vrijwilligers worden ingezet om gegevens te verzamelen die wetenschappers gebruiken om in te schatten hoe het met een soort gaat.

Ontwaken

Na een lange winter worden de amfibieën wakker en voelen al snel de noodzaak zich voort te planten. De dieren gaan op zoek naar een geschikte plek om te paren en eitjes af te zetten. Vooral de bruine pad weet onze tuinen te vinden maar in grotere vijvers bestaat de kans dat je eieren van de gewone pad of een salamander ziet.

Bruine kikker

De bruine kikker is een robuuste variant met een stompe snuit. In het vroege voorjaar laat de bruine kikker grote kluiten kikkerdril achter in ondiep water. De zon verwarmt de eitjes waardoor de kikkervisjes zich goed kunnen ontwikkelen. Het vrouwtje legt één eiklomp per jaar die bestaat uit duizend tot tweeënhalf duizend eieren. De bruine kikker is de meest verspreide soort van ons land en overwintert voor een deel in tuinvijvers.

Afbeelding
Kikkerdril (Rechten: RTV Drenthe)

Gewone pad

De gewone pad is herkenbaar aan de oranje ogen met een horizontale pupil. De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes. Zodra de temperatuur en luchtvochtigheid precies goed zijn, trekken de dieren en masse naar het water waar zij zich voortplanten. Het vrouwtje produceert eisnoeren van twee tot zesduizend eieren per snoer die zij om takken of waterplanten wikkelt. De dieren komen voor in tuinen, parken, poelen, sloten, meren en vennen.

Salamander

Verschillende soorten salamanders houden er een verschillende levenswijze op na. Een deel legt eieren in het water en plakt elk eitje apart of in groepjes aan stenen en planten. De kleine watersalamander is de meeste voorkomende salamander van ons land. Het dier is niet kieskeurig en komt voor in tuinvijvers. De kamsalamander is de grootste soort van ons land. Deze zeldzame soort stelt juist hoge eisen aan zijn omgeving.

Meedoen

Wil je meedoen met de kikkerdriltelling? Je hoeft niet de individuele eitjes in je vijver te tellen. Je kunt volstaan met het doorgeven van het aantal 'eiklompen'. Een eiklomp bevat tussen de 1.000 en 2.500 eitjes. Daarnaast kun je ook eisnoeren van padden of salamandereitjes doorgeven. Meer informatie over de telling vind je hier. Meedoen kan van 12 maart tot en met 3 april 2022.

Lees ook:

Contact
opnemen