Help de egel en tel 16 en 17 september mee tijdens de Egeltelling

Woensdag 13 September 2023
  • Kattenbrokjes helpen de egel de zomer door (Rechten: Alexas_Fotos via Pixabay)

Het aantal egels is de afgelopen jaren afgenomen en dat is zorgwekkend. Een egel is namelijk niet alleen schattig, maar ook erg nuttig voor het natuurlijke evenwicht. Hoe gaat het dit jaar met de egel en hoe zit het met de verspreiding? Op 16 en 17 september kan jij helpen deze vragen te beantwoorden door mee te doen aan de Egeltelling.

Door verschillende omstandigheden zien de Zoogdiervereniging en Egelbescherming Nederland het aantal egels in Nederland afnemen. Onder andere droge zomers, het verkeer en opgeruimde tuinen zijn uitdagingen voor egels. Door samen te tellen proberen ze erachter te komen waar egels precies leven.

Wat kun jij doen voor egels?

Egels zijn welkome gasten in de tuin en als ze in je tuin zitten is dat een groot compliment. Doordat egels slakken, insecten en andere bodemdieren eten, zorgen ze namelijk voor een natuurlijk evenwicht.

Wil je graag egels in je tuin? Dan zijn er hele praktische dingen die je kan doen om ze naar jouw tuin te lokken. Zorg bijvoorbeeld voor afwisseling tussen gras, struiken, andere planten en rommelige plekken. Voorkom een tegeltapijt en zorg dat egels de tuin in kunnen lopen door bijvoorbeeld doorkruipgaatjes in je schutting te maken. Als je de tuinen van meerdere buren op deze manier met elkaar verbindt ontstaat een zogenaamde egelsnelweg. Zet een schaaltje water en eventueel kattenbrokjes in je tuin. Let erop dat melk niet geschikt is voor egels, en trouwens ook niet voor andere dieren. Je kunt ook zelf een egelhuisje maken of er een kopen. Daarin kunnen egels schuilen of zelfs jongen krijgen.

Tel ook mee

Let in het weekend van 16 en 17 september, vooral in de schemering, extra goed op of je een egel ziet in je tuin of een andere plek. Zie je een egel in jouw tuin? Ga dan naar de website en voer in hoeveel egels je gezien hebt. Ook als je geen egels hebt gezien is dit waardevolle informatie, en geef dan als aantal 'nul' door. Als je een egel gezien hebt op een andere locatie, geef dit dan door via Waarneming.nl of Telmee.nl. Wees uiteraard wel voorzichtig, verstoor de dieren niet tijdens het tellen. Ook waarnemingen van dode egels kun je doorgeven. Vorig jaar telden in Drenthe 469 mensen mee met de Egeltelling.

Grotere kans in najaar

Egels zijn echte nachtdieren en komen rond de schemering tevoorschijn. Overdag slapen ze op een beschutte plek, om vervolgens 's nachts op zoek te gaan naar voedsel. Je verwacht het niet, maar egels kunnen moeilijk zien in het donker. In plaats van hun ogen gebruiken egels hun neus op zoek naar iets lekkers. Een egel kan een prooi zelfs tot drie centimeter onder de grond ruiken!

In het najaar gaan egels hard op zoek naar genoeg voedsel, om een vetvoorraad op te slaan. Van oktober tot en met april liggen egels namelijk in een diepe winterslaap, waarbij ze soms tot 30 procent van hun lichaamsgewicht verliezen. Om zoveel mogelijk egels te zien kan je daarom het beste tellen in het najaar rond de schemering, de Egeltelling is dus om een goede reden in september gepland.

Contact
opnemen