Help de egel de winter door met deze tips van natuurbeschermer Tonnie Sterken

Dinsdag 28 November 2023
  • De egel houdt van een rommelige tuin (Rechten: Saxifraga / Jan van der Straaten)

De winter komt eraan en dat betekent dat de egels het steeds een beetje moeilijker krijgen. Tonnie Sterken helpt de egels en geeft tips voor iedereen die deze kleine zoogdieren ook een warm hart toedraagt.

Sterken is natuurbeschermer in Zuidlaren en doet er in zijn tuin alles aan om goed voor de egels te zorgen. Hij vertelt: "De egelpopulatie neemt af en daarom is het extra belangrijk dat we ze helpen de winter door te komen."

Een groene tuin, met zo min mogelijk beton, steen en tegels, is zijn eerste tip. Egels kunnen in een groene tuin genoeg voedsel vinden: rupsen, spinnen, slakken en regenwormen bijvoorbeeld.

Egelsnelweg

"Daarnaast is een gaatje in je schutting ook van belang, zodat ze van tuin naar tuin kunnen lopen", laat hij weten. Daarmee creƫer je een zogenaamde 'egelsnelweg' tussen verschillende tuinen, en heeft de egel meer schuilplaatsen te kiezen. "Egels vinden beschutte plekjes fijn zoals bladerenhopen en struiken. Je moet je tuin dus niet te veel op willen ruimen."

Volgens Sterken is in deze tijd van het jaar bijvoeren ook belangrijk. "De egels gaan binnenkort in winterslaap gaan en hebben dus een vetreserve nodig. Bijvoeren kan gewoon door een bakje kattenbrokjes te plaatsen. Let erop dat de brokjes een hoog eiwit- en vleesgehalte hebben. Zet daar vervolgens een bakje water bij en je hebt een egelparadijs." Als laatste vermeldt Sterken nog iets belangrijks: "Plaats vooral geen melk in je tuin, hier worden egels erg ziek van."

Al die goede zorgen leveren in de tuin van Sterken wat op. Hij is nog nooit zo blij geweest met de beelden van zijn wildcamera: een aantal jonge egeltjes lieten zich zien!

Lees ook:

Contact
opnemen