Heeft de biologische lelieteelt een toekomst?

Zondag 01 Oktober 2023
  • Bij Dwingeloo vindt een proef plaats met biologische lelieteelt (Rechten: RTV Drenthe)

Op een perceel aan het Boterveen bij Dwingeloo is een proef gaande met biologische lelies. De lelieteelt staat bekend om de grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden. Lelies worden bespoten tegen schimmels, virussen en onkruid. Omwonenden maken zich dan ook vaak zorgen om al die bestrijdingsmiddelen. Tijdens een open dag wordt duidelijk hoe de proef verloopt.

"Binnen de duurzame bollenteelt Drenthe zijn we al een aantal jaar op zoek naar een methode waarbij we minder gewasbeschermingsmiddelen kunnen gebruiken, of andere middelen die minder impact hebben op het milieu en de omgeving", vertelt Marcel Markhorst van de branchevereniging bloembollensector KAVB.

Biologisch

Markhorst: "Een van de vragen die vaak gesteld worden, is: 'Waarom telen jullie niet biologisch?' Je kunt van alles bedenken: de markt is er niet, het is moeilijk of er is geen of onvoldoende biologische grond. Op een gegeven moment hebben we gezegd: laten we het gewoon doen en dan zien we vanzelf wat er gebeurt. Kan het niet, dan komen we daar zo achter. Kan het wel, dan leren we daarvan en alles wat we leren kunnen we ook gebruiken in de gangbare teelt."

(de tekst gaat verder onder de video)

Problemen

Het grootste probleem lijkt nu de overdracht van virussen door bladluizen. Als een bol besmet is met virussen is deze onverkoopbaar. "De proef is pas afgelopen als we geoogst en gesorteerd hebben. Dan weten we wat de opbrengst is", aldus Markhorst. "Maar we hebben een droog begin van de zomer gehad en qua onkruidbestrijding ging het de eerste helft van de zomer best goed. Nu zie je dat het blad minder wordt van kleur en dat het gewas achteruitgaat."

Verschil

"Er komt vuur in, zo noemen we een schimmelziekte bij lelies", legt Markhorst uit. "We zien wel verschil in cultivars. We hebben drie verschillende soorten geplant, waaronder een waarvan we al dachten dat die weinig ziektegevoelig zou zijn. Die doet het tot nu toe het beste, de planten zijn het mooist groen en groeien nog." Het is de vraag of er toekomst zit in deze teelt. "Als we het kunnen telen, is de hamvraag: wie gaat het kopen. Want je hebt wel vraag nodig om een product te kunnen leveren."

Afbeelding
Naarmate het seizoen vordert wordt het blad minder van kleur (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen