Harde wind wakkert Duitse heidebrand aan

Vrijdag 21 September 2018
  • Duizend brandweerlieden bestrijden de heidebrand (foto: EPS/Bundeswehr)

Door de harde wind wakkert de grote heidebrand bij het Duitse Meppen aan. De regionale autoriteiten hebben de brand vandaag officieel tot ramp verklaard.

De Drentse veiligheidsregio volgt de ontwikkelingen op de voet. Ze worden door hun Duitse collega's ingelicht als er gevaar dreigt en dat is op dit moment nog niet gebeurd. Ook een verzoek tot hulp is nog niet bij de veiligheidsregio neergelegd. "We maken ons geen zorgen, maar we houden het natuurlijk in de gaten", aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio. 

De brand woedt op zo'n 35 kilometer van Emmen. Duizend brandweerlieden bestrijden het vuur, dat woedt over een oppervlakte van acht vierkante kilometer. De brand is ontstaan door een rakettest op de hei.  


Bestuurder Reinhard Winter van de regio Emsland zegt bij de Duitse omroep NDR niet uit te sluiten dat er mensen geëvacueerd moeten worden. Het zou dan gaan om de dorpen Groot- en Klein Stavern.

Defensie in Duitsland geeft nauwelijks ruchtbaarheid aan de brand. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nedersaksen kwam volgens de NDR pas achter de ernst van de zaak toen de 'Bundeswehr', het Duitse leger, ruim een week geleden om heel veel blusmateriaal vroeg.

De Duitse strijdkrachten liggen ondertussen onder vuur vanwege het veroorzaken en voor hun aanpak van de brand.

Contact
opnemen