Haar opa plantte deze boom in Hollandscheveld, 100 jaar later misschien de ‘Boom van het Jaar’

Woensdag 06 September 2023
  • Alie de Vries-Kroezen bij de boom die haar opa heeft geplant (Rechten: RTV Drenthe / Stefan Klomp)

"Omdat er een boel emotie aan zit. Niet alleen van mij, omdat het de boom van mijn opa is, maar ook hoe goed het ging met de actie. Er zijn meer dan 7000 handtekeningen gezet om deze boom te behouden, of verplaatsen. En dat gaat dus nu gebeuren waarschijnlijk, verplaatsen. Zo veel steun hadden we niet verwacht. Dat vind ik gewoon heel mooi."

Aan het woord is Alie de Vries-Kroezen. Ze heeft het over een boom in Hollandscheveld. Dé boom in Hollandscheveld. Waar al zo veel over is geschreven, gezegd en gedaan. Die boom is nu genomineerd voor de titel: Boom van het Jaar.

"Mijn opa heeft hier een huisje gebouwd als arbeider. Hij heeft toen de boom geplant als schaduw voor het huis. Ze hebben hier de Tweede Wereldoorlog gehad. Er hebben hier Joden ondergedoken gezeten. Als er een razzia was moesten ze verstoppen in de bosjes hierachter. Al die verhalen."

En daar is sinds dit jaar een heel nieuw verhaal bijgekomen. Want de boom, die eenzaam midden in een weiland staat, zou gekapt worden en plaats moeten maken voor een elektriciteitshuisje. "Huisje? Huis", reageert De Vries-Kroezen. "Een hele grote." Die zou nodig zijn om de komst van bedrijven op het weiland c.q. toekomstig bedrijventerrein mogelijk te maken. Er werd een petitie gestart om het te voorkomen en de politiek stelde vragen. Uiteindelijk is besloten om de boom te verplaatsen, in plaats van te kappen.

Dat verhaal speelt mee in de verkiezing van Boom van het Jaar. Dat gaat niet eens zozeer om de mooiste, oudste of grootste boom, maar vooral om de boom met het meest bijzondere verhaal.

Niets meer te zien van boerderij

De boerderij van haar opa werd in 2007 gesloopt. Daar is ook niets meer van te zien. Alleen de boom is nog een getuige van de boerderij, waar in 1925 de vader van Alie is geboren. Op de boom zelf zit ook nog iets wat ernaar verwijst. "Er zit nog wel een ijzeren ding in de boom. Ik denk dat daar een waslijn aan heeft gehangen."

Afbeelding
De boerderij uit 1923, van de opa van Alie de Vries-Kroezen (Rechten: RTV Drenthe / Stefan Klomp)

"Restanten van andere bomen die om de woning heen stonden kan je nog wel zien", wijst ze naar de grond waar enkele boomstronken liggen. "Het was een gewoonte hier. Als je een huis bouwde, dat je een aantal bomen eromheen zette voor de schaduw. De andere bomen waren waren geen zomereiken, die waren niet zo groot. Die zijn gelijk weggegaan met het huisje. Deze boom was nog gezond, dus die kon blijven."

17 oktober wordt bekendgemaakt welke boom in Nederland de verkiezing heeft gewonnen. Voor de 20 meter hoge eik in Hollandscheveld zou het een verjaardagscadeau zijn. "Eigenlijk is het het 100-jarig bestaan van de boom. Het huis is gebouwd in 1923. Tegelijk is ook de boom gekomen."

Afbeelding
De zomereik is genomineerd voor boom van het jaar (Rechten: RTV Drenthe / Stefan Klomp)

Lees ook:

Contact
opnemen