Groene kanjers gezocht voor de Groene Anjer Prijs

Donderdag 10 Maart 2022
  • De Drentse natuur kan niet zonder vrijwilligers (Rechten: RTV Drenthe / Josien Feitsma)

Ken jij een groep vrijwilligers die zich inzet voor de Drentse natuur én een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd? Het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe doet een oproep om kandidaten voor te dragen voor de Groene Anjer Prijs 2022.

De Groene Anjer Prijs is een inspiratieprijs en bedraagt 3.000 euro. De prijs wordt samen met de Drentse Anjer Prijs uitgereikt op vrijdag 16 september 2022. De Drentse Anjer Prijs gaat naar een instelling of groep die een opvallende impuls geeft aan het Drentse culturele klimaat.

Stimuleren

Vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor natuur, landschap en biodiversiteit in Drenthe en voor het behoud van de schoonheid van de provincie Drenthe komen in aanmerking. Het Cultuurfonds Drenthe wil met de prijs duurzame initiatieven onder de aandacht brengen, én nieuwe vrijwilligersgroepen inspireren en hen aanmoedigen om ook een groen initiatief te beginnen.

De jury bekijkt of er in het afgelopen jaar of de afgelopen jaren een uitzonderlijke prestatie geleverd is waarbij gelet wordt op de kwaliteit en het bereik. Niet alleen de winnaar ontvangt een geldprijs. Ook voor de nummers twee en drie is een bedrag van 1.000 euro beschikbaar.

Aanmelden

Iedereen die denkt aan de criteria te voldoen kan zichzelf of een ander aanmelden vóór 1 mei 2022 met behulp van het aanmeldformulier. De jury toetst de voordrachten aan de criteria, legt zo nodig werkbezoeken af en stelt een top drie samen. De genomineerden worden op 15 juni bekend gemaakt en uitgenodigd om een ambitieplan te schrijven.

Voorganger

De eerste Groene Anjer Prijs ging naar Vereniging De Hamerlanden. "Waarin een klein buurtschap groot kan zijn. Een voorbeeld voor anderen", oordeelde het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat ook de loftrompet stak over de 'prachtige bijdrage' die wordt geleverd aan de Drentse natuur. De vereniging slaagde erin om een voormalige zandwinningslocatie in eigendom te krijgen en wist zo te voorkomen dat een particulier er een afgesloten privéonderneming van zou maken.

Lees ook:

Contact
opnemen