Gras niet meer maaien: ‘In je gras zitten schatjes’

Woensdag 01 Mei 2024
  • Paardenbloemen (Rechten: Leah Groeneweg)

Een strak gemaaid gazon past in het ideaalplaatje van veel huishoudens. Toch kan je voor insecten en planten de grasmaaier beter in de schuur laten.

"In je gras zitten schatjes", zegt Geerke Heijs van de Bijenstichting, doelend op de rijkdom in de bodem. "Dit komt alleen niet tot uiting als we kort maaien. Maar als we 't laten staan, komt 't wel op. En dat is ontzettend leuk om naar te kijken."

Grote kans dat je eerst paardenbloemen of madeliefjes uit de grond ziet komen. Misschien niet waar je op hoopt, maar als je langer wacht, komt er meer natuurschoon aan de oppervlakte. "Margrietjes, dovenetel, ereprijs of biggenkruid."

Een strook

Wie geen wildgroei wenst in eigen tuin, wordt door Heijs uitgenodigd om ten minste één strook niet te kortwieken. "Ik zie mensen denken: dat mooie grasveldje wil ik zo houden. Maar één strook niet maaien is ook prima", verduidelijkt ze.

Tijdens de campagne Maai Mei Niet is extra aandacht voor dit thema. Particulieren en gemeenten kunnen zich ten doel stellen om niet elk grasveld te maaien. Heijs doet zelf ook mee, al moest ze nog in conclaaf met haar echtgenoot. "We gaan het doen en kijken wat er gebeurt."

Contact
opnemen