Goddelijke krachten tijdens heidens dauwtrappen met Hemelvaart

Donderdag 09 Mei 2024
  • De zonsopkomst maakte het vroege opstaan meer dan waard (Rechten: RTV Drenthe/Ineke Kemper)

Het is vroeg opstaan, maar volgens de experts heb je dan ook wat. Dauwtrappen is al eeuwen vaste prik op Hemelvaartsdag. Maar de traditie heeft van oorsprong weinig met deze feestdag te maken. En wat doen die 'magische' krachten precies?

Het perfecte ochtendje dauwtrappen beleefden deelnemers misschien wel vanochtend. Mistvelden die ontstonden in de natuur gaven het ideale plaatje, terwijl het ochtendzonnetje langzaam boven de grijzigheid uitsteeg. Het ochtendgeluid van vrolijk kwetterende vogeltjes en kwakende kikkertjes deden de rest.

Magische krachten

Dauwtrappen doe je door in de vroege ochtend met de blote voeten door bedauwd gras te banjeren. Volgens het volksgeloof bezit dauw magische of zelfs goddelijke krachten. De 'damp' zou een helende werking hebben en goed zijn tegen ouderdom. Veel andere onreinheden kunnen eveneens worden voorkomen. Zelfs sproeten hebben geen kans tegen dauw, zo is de overtuiging.

Dit heidense ritueel bestaat al eeuwen, al is de oorsprong van het dauwtrappen moeilijk te achterhalen. Het gebruik komt waarschijnlijk uit de Germaanse tijd. Bij de viering van de meifeesten werd de opkomst van het nieuwe leven in de natuur gevierd. Vanwege de lentekriebels dansten en zongen de mensen op hun blote voeten op het bedauwde gras.

Maar waarom juist op Hemelvaartsdag de sprieten de voetjes kietelen? Een verklaring hiervoor is dat mensen juist op deze dag al vroeg naar buiten gingen. Op Hemelvaartsdag wordt namelijk de vaart naar de hemel van Jezus gevierd en om deze reden werden processies gehouden. In deze ceremoniƫle 'optocht' wordt gezongen en gebeden. De processies waren vaak al vroeg en konden dus gecombineerd worden met dauwtrappen. En zo waren de dauwtrappers op tijd terug voor de eerste mis.

Tocht door de natuur

In Drenthe is dauwtrappen tegenwoordig vaak een tocht door de natuur. Organisatoren adviseren tijdens de tocht waterdichte schoenen aan te trekken en de verrekijker mee te nemen om de natuur in al zijn schoonheid te kunnen aanschouwen.

Het dauwtrappen blijft daarom ook nu nog een gewilde bezigheid. Vandaag kon dat bijvoorbeeld vanuit Buitencentrum Drents-Friese Wold met een gids van Staatsbosbeheer. Onder meer stuifzandgebied het Aekingerzand kreeg een bezoekje. En zoals de traditie het wil ging een deel van de tocht op blote voeten.

Ook bij het Schipborgsche Diep (Drentsche Aa) en in Drouwen werd een tocht gehouden. In het oosten van het land is dauwtrappen eveneens populair.

Bekijk hieronder een reportage van twee jaar geleden over dauwtrappen tussen Exloo en Buinen.

Lees ook:

Contact
opnemen