Gerommel rond het Zwanemeer bij Eext om parkeerplekken voor vissers

Donderdag 10 Februari 2022
  • Omwonenden zijn niet blij met de werkzaamheden van de gemeente (Rechten: RTV Drenthe/Hjalmar Guit)

Omwonenden van recreatieplas het Zwanemeer bij Eext slaan op de grote trom vanwege de aanleg van parkeerplaatsen voor vissers. De gemeente wil daar zo'n zes plekken maken waar vooral oudere of mindervalide visliefhebbers hun auto's kunnen neerzetten. Een groep Eexters ziet dat niet zitten.

De gemeente Aa en Hunze kreeg regelmatig meldingen van mensen die met crossmotoren door het Zwanemeerbos reden, maar de politie kon daar niet tegen optreden. Er waren geen regels die het gebruik van auto's of motoren in het bos verboden. Eind vorig jaar veranderde Aa en Hunze de omgeving van het Zwanemeer in een wandelgebied. Motorvoertuigen waren niet meer welkom.

Visplas voor ouderen

Twee lokale visverenigingen en Sportvisserij Groningen Drenthe zijn het daar niet mee eens. Het Zwanemeer is een geliefde visstek onder de wat oudere leden. Vissers ouder dan 65 jaar hoeven geen vispas te hebben om er hun hengel uit te mogen werpen. Een handreiking die al jaren geleden door Aa en Hunze gedaan is richting de vaste groep visliefhebbers uit de omgeving.

Juist die groep oudere leden wordt door het voorgenomen verbod geraakt, vertelt Albert Jan Scheper van de Sportvisserij Groningen Drenthe. "Door het besluit van de gemeente, kunnen zij niet meer met hun auto bij het meer komen. Je maakt het dan lastiger voor de groep ouderen die daar al heel lang vist, want zij kunnen niet allemaal even gemakkelijk met hun zware visspullen lopen."

Afbeelding
Het Zwanemeer tussen Eext en Gieten is een geliefde visstek (Rechten: RTV Drenthe / Hjalmar Guit)

Illegaal parkeren

Op een steenworp afstand van het grote Zwanemeer ligt een kleiner meer van visvereniging de Schaopwas uit Eext, waar alleen leden van die club mogen vissen. Nu al gebruiken mensen die geen lid zijn van de visvereniging het terrein vaak als parkeerplaats voor de auto en de club vreest in de toekomst voor meer drukte.

"Je kon altijd al parkeren rondom het Zwanemeer, maar door slecht groenonderhoud van de toegangsweg door de gemeente was het meer al een tijd slecht bereikbaar. We willen dat de plas toegankelijk blijft voor vissers en dat mensen hun auto's niet meer illegaal bij ons neerzetten", vertelt voorzitter Gezinus Martens van Hengelsportvereniging De Schaopwas uit Eext.

Archeologisch bos

Na overleg met de visclubs besloot de gemeente een aantal parkeerplekken aan te leggen langs het Zwanemeer, maar omwonenden waren daar niet van op de hoogte. Zij voelden zich overvallen toen plots grote machines het bos inreden en aan de slag gingen. Doorn in het oog is het weghalen van een dode eikenboom waarop vaak schildpadden zaten en de kaalslag die de machines achtergelaten hebben.

"Dit is een heel oud bos met archeologische waarde. Er liggen grafheuvels en verder wordt het gebied veel gebruikt door wandelaars. We vinden het daarom erg apart dat de gemeente midden in het bos parkeerplekken maakt", vertelt Jaap de Boer namens de groep omwonenden.

Afbeelding
Vissers parkeren al jaren rond het Zwanemeer (Rechten: RTV Drenthe / Hjalmar Guit)

Hangplek

Een aantal van hen zegt in het verleden last te hebben gehad van de vissers. Ze vrezen dat de parkeerplekken vooral gebruikt gaan worden als jongerenhangplek of door vissers die hun auto vooral gebruiken om de radio aan te kunnen zetten.

De Boer: "Het feit dat je dit gebied openstelt voor auto's vinden we een brug te ver. Ons alternatief is dat de gemeente de parkeerplekken net buiten het bos aanlegt, in de berm, en niet aan de rand van het Zwanemeer. Op de parkeerplaats bij het zwembad zie je al vaak jongeren die allerlei troep achterlaten. Dat willen we hier niet."

Excuses van gemeente

De groep van vijftien had gisterochtend een gesprek met de verantwoordelijk ambtenaar van de gemeente Aa en Hunze. Die betuigde spijt voor het feit dat omwonenden niet op de hoogte waren gebracht en voor het weghalen van de schildpaddenboom. Hij belooft daar een nieuwe boom voor terug te zullen leggen. "Dat het nu zo kaal lijkt, is omdat we vooral onderbegroeïng verwijderd hebben. Dat is, als je er niets aan doet, binnen no time weer terug", vertelt de ambtenaar aan de groep.

Verder laat de ambtenaar weten aan de slag te gaan met de wensen van de bewoners. Tot die tijd stopt de gemeente met de werkzaamheden. "We gaan kijken wat de visverenigingen vinden van de voorstellen van de omwonenden. Ik probeer in ieder geval een oplossing te vinden waar iedereen mee kan leven."

Door: Hjalmar Guit

Contact
opnemen