Gemeentebelangen Westerveld wil uitgebreide evaluatie van natuurbrand Wateren

Maandag 03 September 2018
  • Gemeentebelangen wil meer weten over de heidebrand in Wateren (foto Andries Ophof)

Gemeentebelangen in de raad van Westerveld zit na de heidebrand van begin augustus in Wateren met veel vragen. Vragen over de toegankelijkheid van natuurterreinen en de kennis van de brandweer over waar bluswater te vinden is, bijvoorbeeld.

En daarom heeft de fractie vragen gesteld aan het college van de gemeente Westerveld. Volgens raadslid Jan Henk Bruursema hebben de bewoners geluk gehad. Vijf recreatiebedrijven werden ontruimd vanwege de brand. "De geluksfactor is bepalend geweest. Het had anders af kunnen lopen", zegt Bruursema. Volgens het raadslid is het tijd voor een goeie evaluatie van de brand.

De brandweer kon de heide in eerste instantie ook niet op
Jan Henk Bruursema

Het raadslid woont zelf in Zorgvlied en was bij de bestrijding van de brand aanwezig. Enkele tientallen hectares natuurgebied brandden daarbij af. "Boeren waren al een half uur aan het blussen voordat de brandweer er was. Ze zijn dwars door afsluitingen van het natuurterrein gereden om bij de brand te kunnen komen. De brandweer kon de heide in eerste instantie ook niet op."

Bruursema en zijn fractie vragen zich af of wel duidelijk is hoe toegankelijk deze terreinen zijn als er bijvoorbeeld brand is. "We hebben hier eerder een incident gehad met een ruiter. Die had hulp nodig, maar de ambulance kon het terrein niet op. De toegang is toen ook geforceerd om verder te kunnen. Het is de verantwoordelijkheid van de natuurorganisaties om hier naar te kijken."  

Geen bluswater
En dan is er nog de beschikbaarheid van bluswater. "Er is in de buurt maar één waterput van zo'n zestig meter diep. Die is van een boer. De brandweer wist dat niet. Deze putten zouden eigenlijk in kaart gebracht moeten worden." De put is gebruikt om bluswater aan te voeren.

Inwoners van Zorgvlied en Wateren lopen ook nog steeds met verschillende vragen rond volgens Bruursema. Dat zijn vragen over de communicatie tijdens de brand. "Wij willen als partij van het college weten of er een uitgebreide evaluatie komt en welke partijen dan meepraten. Misschien is er wel veel bekend, maar er zijn punten die aandacht verdienen."

Door: Andries Ophof

Contact
opnemen