Geen vervolging voor doodschieten wolf Wapse

Donderdag 20 Juni 2024
  • De wolf viel in Wapse een schapenboer aan (Rechten: RTV Drenthe / Petra Wijnsema (foto wolf: Pixabay))

Het Openbaar Ministerie gaat niemand vervolgen voor het afschieten van een wolf in Wapse. Verschillende dierenorganisaties hadden aangifte gedaan tegen een aantal betrokkenen, onder wie toenmalig burgemeester Rikus Jager, de schutter en de schapenhouder.

Volgens het OM valt de betrokkenen genoeg aan te rekenen, maar kunnen zij niet worden bestraft. Het bevel om de wolf af te schieten wordt door justitie aangemerkt als zogeheten 'exclusieve bestuurszaak'. "Hierdoor komt de burgemeester, de locoburgemeester en de politieagent strafrechtelijke immuniteit toe. Het strafrecht kan daardoor niet worden ingezet om (...) gemaakte besluiten en de uitvoering daarvan te beoordelen en te bestraffen."

OM: geen probleemwolf

"De wolf geniet de hoogst beschermde status onder de Wet Natuurbescherming", stelt het OM. "Dat betekent dat een wolf niet zomaar gedood mag worden. In bijzondere omstandigheden kan daar vanaf geweken worden, zoals bij acuut gevaar voor de veiligheid van personen of als er sprake is van een probleemwolf."

Volgens het OM was er geen sprake van van acuut gevaar voor veiligheid van personen of van een 'probleemwolf'. "Er was geen acute, levensbedreigende situatie voor mensen, aangezien de wolf opgesloten zat op het perceel en geen personen kon bereiken. Ook was er geen sprake van een probleemwolf, maar van een wolf die gevangen zat. Daardoor verkeerde deze in een stressvolle situatie en vertoonde deze natuurlijk (vlucht)gedrag."

Daaruit concludeert het OM dat de gezaghebbers andere maatregelen konden nemen tegen de wolf, dan het beest af te schieten.

Beet

De aangifte van de dierenorganisaties was gericht tegen toenmalig burgemeester Rikus Jager en locoburgemeester Henk Doeven van Westerveld, de schapen- en geitenhouder, zijn zoon en de schutter. Zij waren betrokken bij het afschieten van de wolf in juli vorig jaar.

De wolf werd zondag 9 juli doodgeschoten nadat hij een schapenhouder had gebeten. De boer wilde het dier wegjagen met een riek en schep, waarop het dier in de arm van de boer beet. Hij liep daarbij beschadigde pezen op. Toenmalig locoburgemeester Doeven ging naar het weiland toe, na overleg met Rikus Jager werd daarna het besluit genomen om het dier te laten afschieten door een politieagent.

Het OM vindt dat er een deskundige op het gebied van wolven had moeten worden geraadpleegd. Juist in Westerveld had een lijst met wolvendeskundigen moeten klaarliggen, omdat in de gemeente vaker wolven opduiken. Maar vervolgen van de betrokken bestuurders is volgens het OM dus niet mogelijk. "Het bevel tot afschieten van de wolf en de uitvoering daarvan wordt daarom aangemerkt als exclusieve bestuurstaak. Hierdoor komt de burgemeester, de locoburgemeester en de politieagent strafrechtelijke immuniteit toe."

Vader en zoon

"De zaken tegen vader en zoon worden geseponeerd wegens onvoldoende wettig bewijs en rekening houdend met de omstandigheden destijds", licht het OM toe. "De man en zijn zoon hebben volgens het OM niet goed gehandeld door het hek gesloten te houden en de wolf daarmee gevangen te houden. Door vervolgens de confrontatie aan te gaan met het wilde dier, zijn er gebeurtenissen in gang gezet waardoor de wolf uiteindelijk doodgeschoten is."

Het OM stelt echter onvoldoende bewijs te hebben om hard te kunnen maken dat zij de wet Natuurbescherming hebben overtreden. Het OM weegt ook mee dat vader en zoon bang waren dat de wolf buiten het hek meer schade zou aanrichten.

Lees ook:

Contact
opnemen