Fotografe komt met verzamelboek van Drentse hunebedden

Dinsdag 04 September 2018
  • Er komt een boek met foto's van Drentse hunebedden (foto: Karin Broekhuijsen)
  • Broekhuijsen maakte ook foto's van hunebedden in de sneeuw (foto: Karin Broekhuijsen)
  • En in de herfst... (foto: Karin Broekhuijsen)
  • Er komt een boek met foto's van Drentse hunebedden (foto: Karin Broekhuijsen)

Alle Drentse hunebedden komen in een groot verzamelboek. Fotografe Karin Broekhuijsen uit De Kiel heeft alle hunebedden gefotografeerd en gaat ze in één boek publiceren.

De voorlopige werktitel is ‘D’, omdat alle namen van hunebedden in Drenthe beginnen met de letter ‘D’. "Ik heb ze 's nachts, overdag, bij zonsopkomst, in combinatie met de bloedmaan en in alle jaargetijden gefotografeerd", zegt Broekhuijsen. "Er komt ook een korte beschrijving bij de foto's."

Verandering van omgeving
Volgens Broekhuijsen zijn hunebedden ontzettend populair. "Als ik er kom zijn er altijd veel mensen." Het is volgens haar mooi te zien hoe de omgeving van de hunebedden verandert. "Als ik foto's met hunebedden erop van vijftig jaar terug zie dan is de omgeving heel anders dan nu. Als je dus over vijftig jaar kijkt hoe ze er nu bij liggen, is dat hartstikke leuk om te zien. Daarom probeer ik ook goed hetgeen te fotograferen wat om de hunebedden ligt."

Het boek van Broekhuijsen moet begin volgend jaar klaar zijn.


Het Hunebedcentrum en de stichting Drents Landschap kwamen vorige maand met een verbod op het klimmen op hunebedden. Voorlopig staat er alleen een bordje bij het hunebed in Borger.


Het verbod leverde veel discussie op. Voorstanders vinden dat Drenthe zuiniger moet zijn op zijn erfgoed. Het zou niet passend zijn om te klimmen op een grafmonument. Daarnaast gebeuren er ongelukken met kinderen die van de hunebedden vallen. 

Tegenstanders vinden een klimverbod onzin, omdat er van een graf geen sprake meer is. Daarnaast zijn de hunebedden eeuwenlang voor Drentse kinderen een klimobject geweest.

Contact
opnemen