Even een ommetje met VVD-Statenlid Johan Moes

  • VVD-Statenlid Johan Moes op ree├źnsafari (Rechten: RTV Drenthe)

Wolven zijn moordenaars en natuurorganisaties maken een rotzooi van het Drents-Friese Wold. VVD-Statenlid Johan Moes uit Wapse maakt van zijn hart geen moordkuil.

Toch vindt hij zichzelf een groot natuurliefhebber. Op zijn camping heeft hij een natuurstrook aangelegd en gaat hij regelmatig met campinggasten op reeënsafari in zijn elektrische karretje. Tijd voor een ommetje met Johan Moes.

Verdwaald

"Net als in Afrika, maar dan in het mooie Wapse," aldus Moes. Moes rijdt met programmamaker Jan Dijk over rustige en half-overwoekerde zandpaden. "Met gasten probeer ik altijd van de gangbare paden af te gaan, dat vinden ze het leukst. Na anderhalve kilometer weten ze niet meer waar ze zijn en dat vind ik dan weer het allerleukste."

Kenner

Volgens eigen zeggen is Moes een natuurmens. "Maar ik ben geen kenner, geen plantenkenner, geen vogelkenner." Op safari neemt hij een vaste route die hij twee jaar geleden samen met een kameraad en buurman uit het dorp samenstelde. "De route waar je het meeste ziet, met de minste huizen. Ik zie altijd reeën. Als je geluk hebt, zien we een vos en als je heel veel geluk hebt een das. Verder hazen, buizerds, valken en kraaien."

Parel van Westerveld

Moes neemt Dijk mee naar wat hij het mooiste gebied van heel Westerveld vindt: langs de Wapserveense Aa. "Die afwisseling tussen natuur en boerenland vind ik het mooiste van de natuur in Drenthe. Op dit stukje komt alles voorbij: vergezichten, graslanden, mooie rustige natuur en de stilte, dit is Drenthe."

Rommelig bos

Een minder groot fan is Moes van het Drents-Friese Wold. "Ik vind er helemaal niks aan. Het zijn alleen maar heel veel lariksen en er wordt weinig onderhoud gepleegd. Toen mijn vader klein was, haalden de arme mensen en de bakkers de takkenbossen letterlijk uit het bos. Zo zorgden zij ervoor dat het bos schoon bleef. Nu laten ze alles liggen. Sommige mensen vinden het mooi, maar ik vind het een rommeltje."

Contact
opnemen