Eten uit de natuur: ‘Wildplukken kan echt het hele jaar’

Woensdag 07 Februari 2024
  • Kleine veldkers is lekker in een smoothie, soep of pesto. (Rechten: In Het Wilde Weg)

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in de winter zijn er veel eetbare planten te vinden in het bos. Vrijdag 23 februari houdt Staatsbosbeheer in samenwerking met In Het Wilde Weg een wildplukexcursie bij het Drents-Friese Wold.

Veel mensen denken dat er in de winter weinig groen te vinden is in het bos, laat staan iets eetbaars. "Maar niets is minder waar", vertelt Leah Groeneweg van In Het Wilde Weg. Samen met Tim Horneman organiseert ze wildplukexcursies. "Wildplukken kan echt het hele jaar, maar in de winter vind je weer andere dingen."

Rozenbottels zijn bijvoorbeeld al te vinden in de herfst, maar zijn na een goede nacht vorst nog veel lekkerder. In de vaak zachte winters van tegenwoordig blijven verschillende planten groen. Eetbare wilde planten als kleine veldkers, vogelmuur, dovenetel en veldzuring kun je de hele herfst en winter vinden. Als het vriest stoppen ze even met groeien, maar daarna komen ze weer onder de sneeuw tevoorschijn. Dus erg geschikt om te oogsten in de winter. Net als de wortels van sommige planten, zoals paardenbloem en pastinaak.

Steeds populairder

Groeneweg ziet de populariteit van het wildplukken toenemen. Het wordt steeds bekender en past in de trend van duurzaamheid en gezondheidsbewustzijn. "Mensen gaan echt anders kijken naar hun directe omgeving. Het is ook leuk om te zien dat natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer het wildplukken meer gaan omarmen. In het verleden was er nog veel kritiek op het wildplukken. Sommige mensen vinden dat we de planten moeten laten staan voor de dieren."

Natuurmonumenten waarschuwt juist voor het wegnemen van planten of paddenstoelen uit de natuur. Naast het plukken kan namelijk het struinen buiten de bospaden leiden tot het verstoren van dieren en planten. Daarom is wildpluk in de gebieden van Natuurmonumenten verboden.

Afbeelding
Paardenbloemwortel is goed te gebruiken in een salade of soep. (Rechten: In Het Wilde Weg)

Beschermde planten laten staan

Op sommige plekken in Drenthe is wildplukken wel toegestaan. Groeneweg houdt op 23 februari een wildplukexcursie bij het Drents-Friese Wold in samenwerking met Staatsbosbeheer. Tijdens deze excursie wandel je door de natuur en kun je kennismaken met het wildplukken. Letterlijk proeven van de natuur.

Na afloop kun je nog genieten van een warm kruidendrankje en proeven van verschillende wilde planten. Je leert de 'spelregels' van het wildplukken. "Zeldzame en beschermde planten planten laten we altijd staan. En als er weinig van een soort plant is, plukken we deze ook niet. Je moet de plant honderd procent zeker kennen voor je hem eet. Het gebruik van bijvoorbeeld een app alleen is niet genoeg." Je leert ook dat sommige planten wel eetbaar, maar niet veilig zijn in combinatie met medicijngebruik. Zoals het eten van paardenbloembladeren en het slikken van plastabletten.

Bewust zijn van de natuur

Het effect van de wildplukexcursies van In Het Wilde Weg is volgens Groeneweg dat mensen bewuster zijn van de natuur en beter voor de hun directe omgeving willen zorgen. "Je wilt natuurlijk dat je eten uit een schone omgeving komt. Daarnaast leidt meer kennis over planten soms tot een meer biodiverse tuin. Look-zonder-look wordt bijvoorbeeld vaak gezien als onkruid, maar kan uitgroeien tot een smaakvolle plant en is daarnaast een waardplant voor onder andere het oranjetipje, een mooie vlinder."

Lees ook:

Contact
opnemen