Eropuit in de winter met Hartje Winter in de hand

Donderdag 22 December 2022
  • Met een blinddoek op de natuur in (Rechten: RTV Drenthe)

Het nieuwe jaar start goed met Hartje Winter van IVN. Tijdens deze campagne worden kinderen gestimuleerd om buiten te spelen in de winter. In het doeboekje voor kinderen vanaf zes jaar staan diverse activiteiten en spelletjes om buiten te doen.

Agnes Bakker van IVN neemt een groep kinderen van BSO De Kameleon mee naar buiten voor een voorproefje. In en om de Onlanderij legt ze een aantal activiteiten uit.

Naar buiten

Kinderen spelen in de zomer veel meer buiten dan in de winter. "Omdat je dan lekker kunt chillen in een zwembad, leuke spelletjes kunt doen buiten en je het warm hebt", legt een van de kinderen uit. Maar in de winter is buiten spelen ook leuk en goed voor de gezondheid. De spelletjes in het doeboek zijn bedoeld om kinderen te inspireren en aan te sporen om naar buiten te gaan.

Natuurschatten

Gewapend met een mandje gaan de kinderen naar buiten. Bakker: "In het mandje mag je een aantal dingen verzamelen die je echt heel mooi vindt." De opbrengst varieert van blaadjes en uitgedroogde bloemen tot schelpen en sparrenappels. In een cirkel op de grond leggen de kinderen het allermooiste uit hun mandje neer en maken zo een natuurkunstwerk.

(de tekst gaat verder onder de video)

Geblinddoekt

Nu wordt het spannender. De kinderen gaan in duo's op pad en eentje krijgt een blinddoek om. "Neem je maatje mee naar een plekje buiten", legt Bakker uit. "Bijvoorbeeld bij een boom, een hekje of een beetje gras maar niet bij vieze dingen. De ander mag eraan voelen en ervaren hoe het is om te voelen als je iets niet kan zien." Als variant kun je een lang touw spannen langs bomen en struiken. Al voelend volgen de kinderen het touw.

In het donker

In deze tijd van het jaar wordt het vroeg donker. Bakker: "In het donker kun je leuke spelletjes doen die in het licht niet kunnen, bijvoorbeeld het handschaduwspel." In het licht van een zaklamp proberen de kinderen met hun handen een dierenschaduw te creëren. "In het donker is het sowieso leuk om met een zaklamp naar buiten gaan. Je kunt dan op verschillende plekjes in de natuur schijnen en dan kijk je net weer even anders naar de natuur."

ROEG! Junior

In aanloop naar de Hartje Winter campagne besteedt ROEG! Junior aandacht aan het buitenspelen in de winter. Op de website is elke dag van de kerstvakantie een artikel te vinden met tips, leuke natuurweetjes en spelletjes en activiteiten die je buiten kunt doen. Kom meer te weten over dieren in de winter, de volle maan, spoorzoeken in de sneeuw en de zwerfzooibingo.

Afbeelding
Het Hartje Winter Doeboekje staat vol ideeën om buiten te spelen (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen