Eigen recept van boswachter Arends: ‘Insecten houden wel van een beetje alcohol’

Vrijdag 08 December 2023
  • Pauline Arends maakt zelf een prutteltje om nachtvlinders aan te trekken (Rechten: RTV Drenthe)

Met een prutteltje naar eigen recept probeert boswachter Pauline Arends nachtvlinders te lokken naar het ROEG!-herfstkamp. De meeste vlinders in ons land zijn nachtvlinders, ze zijn meestal 's nachts actief en hebben minder opvallende kleuren dan dagvlinders.

"Je hoopt op mooie, bijzondere nachtvlinders", aldus Arends. "Er zijn er zoveel. Sommigen zijn nu ook nog wel actief. Het is elke keer weer een verrassing en soms zie je niks."

Ingrediënten

Voor de bereiding van het nachtvlinder-lokmiddel heeft de boswachter al wat voorwerk gedaan. "Het moet in ieder geval zoet zijn", weet Arends. "Dit is mijn prutteltje. Al het verrotte fruit dat ik heb, doe ik in de pot en dat zet ik op de kast. Je ruikt dat het is gaan gisten. Dat gebruik ik als basis en daar gaat wat zoetigheid bij. Dit heb ik vanmiddag nog even gemaakt: appelmoes van rotte appels." Liefhebbers om het mengsel te proeven zijn er niet. "Als laatste gaat er een beetje alcohol bij, daar houden insecten wel van. Zo is het dik genoeg om op de bomen te smeren. En dan moeten we ze even de tijd geven."

(Tekst gaat verder onder de video)

Weer of geen weer

Zullen de nachtvlinders zich laten zien? "Het heeft de hele dag geregend, het regent nog steeds een beetje en het is koud, dus ik denk het eigenlijk niet", vreest Arends. "Er zijn nachtvlinders die op licht afkomen en er zijn nachtvlinders die juist niet op licht afkomen. Die laatste groep komt op lekkere zoetigheid af. Dit kun je dus het hele jaar door gebruiken. Je maakt het smeersel en brengt met een kwast een flinke laag aan. Je kunt het ook op een liggende boom smeren. Dan ga je kijken wat erop komt."

Teleurstellend

Niet alleen nachtvlinders komen op de zoetigheid af. "Wat zo leuk is, is dat er ook vaak mieren op afkomen of andere insectensoorten zoals spinnen." Ruim twee uur later zoeken Loes, de boswachter en de Junior Rangers de besmeerde bomen weer op, maar geen enkele nachtvlinder heeft zich door de zoetigheid laten verleiden. "Eigenlijk moet je over twee uur nog eens kijken", weet Arends. "Maar ik denk dat het te slecht weer is geweest."

Afbeelding
Het prutteltje heeft geen enkele nachtvlinder aangetrokken (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen