Eerste orchideeën in bloei: ‘Belangrijke richtingaangever voor onze natuur’

Vrijdag 19 April 2024
  • Orchideeën beginnen weer te bloeien (Rechten: RTV Drenthe)

Ecoloog Hans Dekker is al van jongs af aan door orchideeën gefascineerd. Hij weet ze op allerlei plekken in Drenthe, en daarbuiten, te vinden. Met zijn nieuwe gids wil hij natuurliefhebbers helpen om deze planten te herkennen.

De eerste orchideeën bloeien al. Ze zijn er in veel verschillende kleuren en maten, maar het is niet zo eenvoudig om ze op naam te brengen. Daarom heeft Dekker een gids gemaakt met een overzicht van de belangrijkste kenmerken per soort.

Orchideeën vertellen veel over het landschap waar ze in staan: "Als je ergens orchideeën ziet staan, dan weet je dat daar iets bijzonders aan de hand is. Dat er goed beheer is, dat bodem en water daar goed voor elkaar zijn. Dat daar de vervuiling niet groot is, dat de milieuomstandigheden redelijk in orde zijn", zegt Dekker.

"Het is dus een heel belangrijke richtingaangever voor hoe het met onze natuur gaat. We kunnen daar aan aflezen of we dingen goed of fout doen. Als ze enorm achteruit gaan, is er echt iets aan de hand. En nemen ze toe, dan doen we het goed."

Een voorbeeld van waar het goed gaat, is de zone naast een industrieterrein in Hoogeveen:

Contact
opnemen