Eerste kolibrievlinder van het jaar in Drenthe gezien

Maandag 25 Februari 2019
  • De meeste waarnemingen van de kolibrievlinder zijn in augustus en september (foto: Free Nature Images/Peter Meininger)

Sinds de jaarwisseling heeft de Vlinderstichting meerdere meldingen van kolibrievlinders ontvangen. Dat is bijzonder omdat deze vlinder overwintert in Zuid-Europa en normaal gesproken pas in het voorjaar in ons land aankomt. De eerste waarneming van het jaar was op maandag 7 januari in Assen.

Het lijkt erop dat steeds meer kolibrievlinders een poging wagen hier te overwinteren, aldus de Vlinderstichting. Als de winters zacht zijn, kan dat ook, maar zodra het kwik onder de min tien graden zakt, komen de vlinders in de problemen. Het is dus nog even afwachten of de vlinders het overleven.

Lekker warm
De kolibrievlinder is een algemeen voorkomende trekvlinder die het ene jaar meer voorkomt dan het andere jaar. Vorig jaar was een erg goed jaar: er zijn toen duizenden exemplaren gezien, tot in november en december aan toe. Waarschijnlijk komt dit door de droge en warme zomer.

Bekijk ook: Een bijzondere verschijning: de kolibrievlinder

Vliegensvlug drinken
De kolibrievlinder komt uit de familie van de pijlstaarten. Zijn naam dankt de vlinder niet voor niets aan de kolibrie. Net als dit rappe vogeltje zuigt de vlinder met een lange tong nectar op, terwijl hij snel vliegend voor een bloem hangt.

Als je zelf een kolibrievlinder ziet, kun je dat doorgeven via deze website.

Contact
opnemen