Een zeldzaam pareltje langs het Witterdiep

Zaterdag 24 September 2022
  • De harlekijn bloeit weer in Drenthe (Rechten: RTV Drenthe)

Een opvallende verschijning die tot voor kort niet meer in het wild in Drenthe gezien werd: de harlekijn. Deze orchidee kwam van nature in onze provincie voor maar raakte uitgestorven. De plant is geïntroduceerd langs het Oude Diep, er is eentje gezien in het Fochteloërveen en vorig jaar doken ze op in de buurt van het Witterdiep.

De harlekijn bloeit van eind april tot in mei en houdt van vochtige, voedselarme grond. De bloemen variëren van donkerpaars tot roze en wit.

Uitgebloeid

Orchideeënkenner Hans Dekker staat op de plek waar de harlekijn afgelopen voorjaar bloeide. "De plant is nu uitgebloeid, maar ik kijk of ik er nog iets van terug kan vinden. Om na te gaan of hij ook zaad heeft aangemaakt. Maar ja, het is al wat later in het jaar dus dat is niet meer te zien."

Verrassing

De orchidee staat op de Rode Lijst als zeer zeldzaam. Dekker was aangenaam verrast toen hij een melding kreeg van een vrijwilliger die in het gebied rondliep om libellen te inventariseren. "Ik kreeg de foto's en dacht: 'Verdraaid het is echt een harlekijn, hoe is dat mogelijk?"

De tekst gaat verder onder de foto

Afbeelding
De Harlekijn staat op de Rode Lijst (Rechten: RTV Drenthe)

Witterdiep

De plant bleek inderdaad op een schouwpad van wat toen nog het Witterdiep was te groeien. Dekker: "Er stond een mooie, schrale vegetatie met allerlei leuke plantjes. Maar al snel bleek dat het niet voor de lange termijn zou zijn. Het waterschap en de gemeente hadden plannen om het Witterdiep weer te laten kronkelen, precies op die plek."

Verhuizing

"De grond waar de plant stond zou afgegraven worden. Dus we hebben gezocht naar een plek waar we die plaggen naartoe zouden kunnen brengen. Dat is deze plek geworden. We hopen dat de plant hier de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen en jaarlijks tot bloeit te komen", besluit de kenner.

Lees ook:

Contact
opnemen