‘Een voedselbos heeft alleen maar voordelen eigenlijk.’

Donderdag 12 April 2018
  • Zo'n vijftig mensen kwamen samen voor de Werkgroep Voedselbossen (foto: Natuur en Milieufederatie)
  • Green Planet doneerde 1.000 euro aan de Natuur en Milieufederatie Drenthe (foto: Natuur en Milieufederatie Drenthe)

Ruim vijftig Noordelingen kwamen gisteren bij elkaar om te praten over de aanleg van voedselbossen in Noord-Nederland. Ook was voedselbossenexpert Expert John Vermeer er om vragen te beantwoorden en uitleg te geven.

Volgens Vermeer heeft een voedselbos een goede uitwerking op de natuur. “Een voedselbos heeft een positieve impact op de bodem, waardoor CO2 wordt vastgehouden en water beter wordt aan- en afgevoerd."

Lang oogsten
Maar het dat is niet het enige voordeel. "Ook levert een voedselbos een hogere kwaliteit voedsel. De sporen en schimmels in de bodem zorgen namelijk dat de gewassen beter voedingsstoffen kunnen opnemen. Je kunt er ook nog eens heel lang uit oogsten; van februari tot eind november! Tot slot ontstaat er een korte keten. Lokaal eten, voor lokale consumenten, in een systeem dat goed is voor de biodiversiteit. Een voedselbos heeft alleen maar voordelen eigenlijk."

Zeventien initiatieven in Drenthe
Uit een enquête van de drie federaties blijkt dat er in Drenthe al zeventien voedselbosinitiatieven zijn. Die initiatieven  worden de komende tijd verder uitgebreid. Daarvoor is ook de Werkgroep Voedselbossen opgericht. 

"Voor de bijeenkomsten van de Werkplaats Voedselbossen huren we uit heel Nederland dé experts in om de groep te voorzien van antwoorden. Natuurlijk gaan we ook een keer op excursie naar een al bestaand en succesvol voedselbos. Ons uiteindelijke doel moge duidelijk zijn: bestaande initiatieven op weg helpen en over vijf jaar in Noord-Nederland lokaal de vruchten plukken van de dan ontwikkelde voedselbossen!”, vertelt Judith Boekel, Ontwikkelaar Voedzaam Drenthe bij de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Duizend euro
De bijeenkomst werd georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties uit Drenthe, Groningen en Friesland. Tijdens de bijeenkomst kreeg de Natuur en Milieufederatie Drenthe een cheque van 1.000 euro uitgereikt van Green Planet. Het bedrag was opgehaald met fietstocht de Green Mountain Tour, vaan Green Planet in Pesse. De Natuur en Milieufederatie besloot het bedrag te besteden aan de voedselbossen.

Contact
opnemen