Een paradijs voor vogels: natuurgebied Tusschenwater

Zaterdag 04 Juni 2022
  • In natuurgebied Tusschenwater kunnen vogelaars hun hart ophalen. (Rechten: RTV Drenthe)

Drie jaar geleden was het "nog een beetje een bouwput", volgens boswachter Bertil Zoer, maar inmiddels is het een waar vogelparadijs: natuurgebied Tusschenwater.

Tusschenwater is een natuurrijk moerasgebied dat langs de Hunze en onder het Zuidlaardermeer ligt. Doordat het zo nat is, kunnen talloze riet- en moerasvogels hier hun hart ophalen. Maar ook otters en bevers vermaken zich er goed.

Rondom het gebied liggen kades waarover een wandeling gemaakt kan worden en vanaf waar de vele dieren goed met een verrekijker bestudeerd kunnen worden.

Water uit de Hunze

Maar wat is er dan precies veranderd ten opzichte van drie jaar geleden? "Het is een kwestie van het rijper worden van het gebied", stelt Zoer. "Er stroomt water door, dat zakt weg, vegetatie komt een beetje op gang... En de één na de andere vogelsoort begint het te ontdekken en komt hier broeden."

In de winter stroomt het gebied vol met water uit de Hunze. 's Zomers loopt dat heel langzaam leeg, wat zorgt voor een mooi gebied voor vogels, vol slibplaatjes. Steltlopers, zoals kluten, komen namelijk voedsel zoeken in het ondiepe water.

Zeldzame vogels

De welbekende gans en eend zijn volop aanwezig in het gebied, maar ook zeldzamere soorten kunnen de aantrekkingskracht van Tusschenwater niet weerstaan. Zo ook de steltkluut.

Het is een markant vogeltje dat hoog op z'n rode poten staat. Heel af en toe is er ook weleens eentje te zien in andere natuurgebieden in Drenthe, maar dat zijn dan enkelingen die na korte tijd weer weg gaan. Hier in Tusschenwater zijn zelfs steltkluten aan het broeden. "Een eindje verderop zit er eentje op minstens zes eieren, dus dat komt wel goed", vertelt Zoer.

Goed vogelen

Kortom, voor vogelaars is er genoeg te zien in natuurgebied Tusschenwater. En hoewel je niet dwars door het gebied kunt lopen, maar alleen maar langs de kant, betekent dat zeker niet dat de vogels einden verderop zitten. "Doordat er water tussen zit, kun je ze van vrij dichtbij zien, zonder dat die beesten zich verstoord voelen", zegt Zoer.

Contact
opnemen