Een lang en duurzaam leven voor de molen Woldzigt

Zaterdag 14 Oktober 2023
  • De molen Woldzigt is een van de grootste molens van Drenthe (Rechten: RTV Drenthe)

De olie- en korenmolen Woldzigt in Roderwolde is één van de grootste molens van Drenthe. Sinds 2016 is Het Drentse Landschap eigenaar van deze kolos. De molenaarswoning in de rechtervleugel wordt op duurzame wijze gerestaureerd.

Volgens de gevelsteen is de molen in 1852 gesticht door Aukema en Datema. De feitelijke bouw was in handen van molenmaker Albert Harms van der Heide uit Leek. De molen is gebouwd als oliemolen. Enkele jaren later werd een koppel maalstenen geplaatst.

Geschiedenis

"Bijna honderd jaar lang is deze molen in gebruik geweest", vertelt Jermo Tappel van Het Drentse Landschap. "Tot in de oorlog werd hier geproduceerd. Daarna kwam de molen leeg te staan en raakte hij in verval. In de jaren negentig is het hersteld en is de molenaarswoning vergroot. We zijn de woning nu aan het restaureren en vooral aan het verduurzamen zodat hij niet meer afhankelijk is van het gas."

Origineel

"We komen hier binnen in de woonkamer", laat Tappel zien. "Dit is het gedeelte waar de molenaar woonde samen met zijn gezin. In de hal hiernaast zat een keukentje en ze sliepen in de bedstede."

De bedstee is wit geschilderd en vermaakt tot kast maar is nog steeds een onderdeel van het huis. "We proberen zoveel mogelijk originele onderdelen van het huis te behouden, zoals de oude schouw en een balklaag. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk isolatiemateriaal aan te brengen."

(de tekst gaat verder onder de video)

Duurzaam

"Vandaag de dag slapen we natuurlijk niet meer in een bedstee. Daarom zijn hier, op de verdieping die ooit gebruikt werd als opslagruimte, nieuwe slaapkamers gerealiseerd. Dat doen we met duurzame bouwmaterialen", aldus Tappel. "Je ziet dat we de kap zoveel mogelijk geïsoleerd hebben maar dan met vlas. Dat is een natuurlijk product dat ademt en goed is voor een monument."

Verantwoord

"Vanuit de molenaarswoning loop je zo de historische molen binnen", aldus Tappel.

De molen is nog steeds maalvaardig en er wordt regelmatig olie geslagen, waarbij op ambachtelijke wijze lijnolie wordt verkregen. "Juist door deze restauratie en vooral verduurzaming uit te voeren, kunnen we de molen in de toekomst verantwoord gebruiken. Straks als het project klaar is, gaan we samen met de vrijwilligers en molenaars op zoek naar een nieuwe bewoner."

Afbeelding
De molenaarswoning wordt op duurzame wijze geïsoleerd (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen