Een hitteplan voor de dieren in je achtertuin

Woensdag 03 Augustus 2022
  • Vogels zijn geholpen met vers water in de achtertuin (Rechten: Eveline de Bruijn via Pixabay)

Zodra het kwik boven de dertig graden dreigt te stijgen, is de eerste aanbeveling: 'drink voldoende'. Dit geldt ook voor dieren die net als mensen behoorlijk last kunnen hebben van de hitte. Warm weer zorgt voor een gebrek aan voedsel en water in de natuur.

Met de volgende tips help je de dieren in je omgeving een handje.

Drinken

Verschillende dieren zijn gebaat bij een beetje water in de tuin. Denk aan een bak met water op de grond voor egels, een platte schaal op een plek waar katten niet bij kunnen voor vogels en eekhoorns en een klein kommetje met een steentje of dennenappel erin voor de insecten. Vergeet niet het water regelmatig te verversen.

Eten

De Egelbescherming Nederland onderstreept het belang van het aanbieden van het juiste voedsel. Egels lusten kattenbrokken of vogelpindakaas, eekhoorns help je met een grof zaadmengsel en stukjes appel, wortel, komkommer of mais. Verschillende vogels hebben ieder een eigen voorkeur: zaadjes, vruchten of insecten. En vossen stellen hondenvoer op prijs.

Hulp

Mocht je een ziek of gewond dier vinden, bekijk dan per diersoort op deze website wat je het beste kunt doen en met welke instantie je contact kunt opnemen.

Lees ook:

Contact
opnemen