Een eeuwenoude boerderij in het Reestdal

  • In een van de oudste delen van het huis stonden vroeger dertig koeien (Foto: RTV Drenthe)

Boerderij ’t Ende heeft een lange geschiedenis. Het gebouw staat er al sinds de late middeleeuwen. “Er is namelijk een akte over een palingfuik die hier in 1458 bewaard is gebleven”, vertelt Jermo Tappel van Stichting Het Drentse Landschap. Hij geeft een rondleiding over het erf.


De boerderij ligt in het Reestdal. De Reest is de grensrivier tussen Drenthe en Overijssel. In het dal liggen bos- en heidegebieden verspreid tussen boerderijen. Het hele gebied is bijna onaangetast en is door zandwegen ontsloten.
 
Een rijke boerderij
Boerderij ’t Ende ligt in buurschap De Stapel in gemeente De Wolden. De boerderij dankt zijn naam aan de laatste boerderij die in het buurtschap richting de Reest ligt. Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw werd er nog geboerd. “Het is eeuwenlang een hele rijke boerderij geweest”, vertelt Tappel. “Daardoor is er ook heel veel gebeurd en is er veel bijgebouwd en aangepast. Het oudste gedeelte van de boerderij dateert mogelijk nog uit de zeventiende eeuw.”

In een van de oudste gedeelten van het oude huis hebben vroeger dertig koeien gestaan. “Dat was in de achttiende eeuw, toen de boerderij op zijn grootst was. In de schaapskooi stonden bijna honderd schapen. Dat hadden ze met name te danken aan de vruchtbare gronden die de Reest met zich meebracht”, legt Tappel uit.
 
Bijen
Op het erf van de boerderij is een aantal jaar geleden een bijenstal gebouwd. Er staan verschillende korven. “Rondom de boerderij hebben wij diverse velden met bloemenmengsels ingezaaid als voedsel voor de bij”, vertelt Tappal. In het informatiecentrum, achter in de boerderij, is tot 1 november een bijententoonstelling. Hier kom je alles te weten over de bij en waar het beestje zich mee bezighoudt.
 

Contact
opnemen