Een bijles over de eekhoorn door boswachter Pauline Arends

Zaterdag 04 November 2023
  • Een knabbelende eekhoorn (Rechten: Aaldrik Pot)

Diep in het hart van Drenthe volgt boswachter Pauline Arends de dassenburchten op de voet. Het viel haar op dat er steeds eekhoorns kwamen en ze realiseerde zich hoe weinig ze eigenlijk weet van deze acrobatische bosbewoners. Ze verdiepte zich in het dier en spijkert ons bij.

"Rondom de burcht brengen dassen allemaal zand omhoog", legt Arends uit. "Daar groeien allerlei kruiden op zoals het vingerhoedskruid en de vlier. Dassen poepen de zaden uit en zo ontkiemt er van alles. Dat trekt insecten aan en de eekhoorn vindt dit ook interessant, want hier valt wat te halen."

Kleur

De eekhoorn of Sciurus vulgaris is hopeloos verloren zonder staart. "De Latijnse naam betekent zoiets als het dier wat zit in de schaduw van zijn staart", aldus de boswachter. Verder is het zoogdier herkenbaar aan de roodbruine vacht. "Die kleur is variabel. In de winter zijn ze wat grijziger en in de zomer zijn ze echt rood. En er zijn ook zwarte eekhoorns."

Acrobaat

Het bos is de plek waar een eekhoorn zich thuis voelt. Hoog in de bomen, op en neer over de boomstam of dartelend over de grond. Het dier is volledig aangepast aan het leven tussen de bomen, met een stevige staart voor evenwicht en poten met lange tenen en lange, scherpe nagels. "De oorpluimen wisselen naar gelang het seizoen. In de winter zijn ze zichtbaar aanwezig, in de zomer verdwijnen nagenoeg."

(de tekst gaat verder onder de video)

Voedsel

"We zitten hier in een fijnsparbos. De eekhoorn komt zowel in naaldbossen als in loofbossen voor en dan het liefst in wat ouder bos. Het draait allemaal om voldoende voedsel en om nestgelegenheid. Eekhoorns zijn gek op de kegels van de fijnspar. Ze eten de schutblaadjes eraf, daartussen zitten de zaden. Dat wordt razendsnel opgeknabbeld. Om in hun energiebehoefte te voorzien moeten ze wel twintig stuks per dag eten. Maar ze eten niet alleen die kegels, ze hebben ook paddenstoelen en hazelnoten op het menu."

Nest

Het nest van de eekhoorn zit hoog in de boom. "We zijn op zoek naar een donkere voetbal tegen de boomstam aan." Arends speurt de boomtoppen af. "De buitenkant van het nest bestaat uit takken met bladeren, de binnenkant bekleden ze met mos of gras. Wat mensen vaak niet weten is dat ze ook boomschors gebruiken. De lijsterbes is favoriet maar kamperfoelie kan ook. Daar wordt het nest lekker stevig van."

Familie

Eekhoorns planten zich twee keer per jaar voort, tussen december en februari en van mei tot juni. "Eekhoorns hebben meerdere nestjes om in te slapen. Zodra ze jongen krijgen maken ze een steviger nest", aldus Arends. Het vrouwtje krijgt twee tot vijf blinde en kale jongen. Na een paar weken zijn ze behaard en gaan de oogjes open. Na drie maanden worden ze het huis uitgejaagd en moeten ze op eigen poten staan.

In de uitzending van ROEG! van 4 november 2023 neemt Pauline Arends je mee in de wereld van de eekhoorn. Kijk het hier online terug.

Afbeelding
De boswachter laat de poten van een eekhoorn zien (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen