Ecoloog Dekker: ‘Natuurontwikkeling is niet alleen voor de bühne’

Zondag 29 Oktober 2023
  • Uitgebloeide parnassia in het LOFAR-gebied (Rechten: RTV Drenthe)

In het LOFAR-gebied bij Exloo is de natuur volop in beweging. De lage-frequentie radiotelescoop of LOFAR staat midden in een vogelrijk moeras- en graslandgebied. In samenwerking met Het Drentse Landschap is het terrein heringericht. "Een prachtig gebied op de rand van de Hondsrug naar het Hunzedal", aldus ecoloog Hans Dekker.

"In het voorjaar bloeit hier van alles maar in de herfst is het een beetje stil en ligt de plantengroei op z'n gat." Toch besloot de ecoloog er een kijkje te nemen. "Tussen prachtige veenmoskussens en bloeiende dophei vond ik her en der verspreid witte sterretjes in de plantengroei. Tot mijn niet geringe blijdschap bleek dit parnassia te zijn."

Bijzonder

Parnassia is een zeer zeldzame plant en reden voor Dekker om drie gaten in de lucht te springen. De plant wordt tot dertig centimeter hoog en bloeit van juli tot in september. De glinsterende, honingkleurige pareltjes in de bloem zijn nep en bedoeld om insecten te lokken. De parnassia stelt hoge eisen aan de leefomgeving en houdt van een betrekkelijk koel klimaat.

Succes

"Het geeft aan dat we met natuurontwikkeling niet praten over weggegooid geld maar dat wat we doen ook werkelijk succes heeft", aldus Dekker. "Aan de komst van de parnassia, naast orchideeën, het moeraskartelblad, veenpluis en de zegges die er al staan, kunnen we aan zien dat wat wij hier doen resultaat heeft. Het is niet alleen maar voor de bühne dat we een stuk nieuwe natuur inrichten, je ziet aan de plantengroei, de vogels en de vlinders dat de natuur reageert."

Lees ook:

Contact
opnemen