Duizenden jaren geschiedenis zichtbaar dankzij de steilrand bij Donderen

Dinsdag 28 November 2017
  • Harry Huisman laat zien wat de steilrand bij Donderen over de bodemgeschiedenis vertelt (Foto: RTV Drenthe)

De geschiedenis van Drenthe kun je goed zien bij het aardkundig monument in Donderen. "Je bent in een geschiedenisboek bezig van honderdduizenden jaren, alleen het is in een taal geschreven die je moet snappen."

Stenendokter Harry Huisman weet alles over het aardkundig monument. Met een schep maakt hij een deel van de wand schoon, zodat de verschillende lagen goed zichtbaar zijn. "Als je weet wat je ziet, dan is het echt gewoon kikken."

Steilrand
Het monument bestaat uit een zandrand waarin aardlagen zichtbaar zijn vanaf de prehistorie tot nu, ook wel een steilrand genoemd. "Dit is een unieke plek in Noord-Drenthe", aldus Huisman. "De bodemgeschiedenis die je hier ziet, is het gevolg van maar liefst drie ijstijden."

IJstijd
De onderste laag is ontstaan in de Elster ijstijd. Deze ijstijd bedekte ons land 450.000 tot 350.000 jaar geleden. De laag daarboven is ontstaan in de Saale ijstijd en bevat resten van keileem. Dat is een grondsoort met keien.

Huisman legt uit: "Het gletsjerijs heeft een heleboel puin vanuit Scandinavië meegenomen naar ons land. Gletsjerpuin noemen we dat. Als ik over het zand schraap, kun je horen dat er steentjes in zitten."

In Drenthe zijn meer aardkundige monumenten. Onlangs is tussen Orvelte en Westerbork het achtste monument onthuld.

Contact
opnemen