Drollen bekijken en opgezette dieren aaien tijdens het boswachtersuurtje in Borger

Vrijdag 02 December 2022
  • Tijdens het boswachtersuurtje kan je opgezette dieren van dichtbij bekijken. (Rechten: RTV Drenthe)

Tussen de boeken van de bieb in Borger waren allerlei natuurschatten te bewonderen. Boswachter Linde Veldhoen bracht onder andere schedels, veertjes en pootafdrukken mee, voor een boeiend boswachtersuurtje.

De kinderen in de bieb keken met grote ogen naar de vondsten uit de natuur. "Ik heb ook een schedeltje mee", vertelt de boswachter terwijl ze de schedel in haar handen pakt. "Aan de tanden zie je dat dit dier veel gras eet en geen vlees. Vleeseters hebben namelijk scherpere tanden nodig om het vlees door te snijden. Dit dier eet gewoon planten en takjes en twijgen."

Bak met drollen

Tijdens het uurtje in de ROEG!-Hoek konden kinderen vragen stellen over de Drentse natuur, het bos en de dieren die daar leven. "We zijn nu in Borger, dus we hebben het over de natuur die hier in de buurt is. Denk bijvoorbeeld aan bosdieren, maar ook aan bomen en paddenstoelen", vertelt Veldhoen terwijl ze een bak met drollen laat zien.

"Is dat van een hamster?", vraagt een jongetje. "Nee, van een haas", antwoordt een ander. "Nee! Nee! Een das", roept een meisje. Maar de boswachter moet de kinderen teleurstellen. "Heel flauw, maar het is van een paard."

Een opgezette das aaien

Met het boswachtersuurtje hoopt Veldhoen kinderen enthousiast te maken over de natuur. "Door geprikkeld te worden door wat je kunt vinden in de natuur, hoop ik dat ze er zelf lekker op uitgaan." De boswachter reikt een opgezette marter aan. "Voel maar hoe zacht die is", zegt ze, waarna de kinderen het dier één voor één aaien.

"We hebben altijd wel boswachters in spe, die ontdekken we dan tijdens zo'n boswachtersspreekuur. Door de kinderen enthousiast te maken, kunnen we zo ook helpen bij het nadenken over de toekomst. Wie weet", sluit Veldhoen af.

ROEG!-Hoeken

Nog tot 4 december kun je de ROEG!-Hoek in de bibliotheek in Borger bezoeken. Er zijn verschillende natuurboeken te vinden. Ook zijn er tasjes te leen waar kinderen een vogelspeurtocht in de natuur mee kunnen doen. De ROEG!-Hoek is ook te vinden in Facet in Emmen en vanaf 12 december in de bibliotheek van Emmer-Compascuum.

Lees ook:

Contact
opnemen