Drie dode en elf gewonde schapen in weiland in Vledder

Dinsdag 26 Juli 2022
  • Gewonde schapen in Vledder (Rechten: Johan Bergsma)

Het ging vrij lang goed bij schapenhouder Stefan Worst uit Vledder, maar afgelopen nacht was het voor de zevende keer raak. Drie dode schapen en elf gewonden. "Allemaal lammetjes, ongeveer een halfjaar oud", laat Worst weten.

Worst heeft in totaal driehonderd schapen voor zowel het beweiden als de slacht. Mocht de wolf inderdaad de dader zijn, krijgt Worst wel een vergoeding, maar het komt niet in de buurt van het bedrag wat hij zou krijgen als het dier daadwerkelijk naar de slacht zou gaan. "Het bedrag is te laag."

Wolfwerend hek

De inspecteur van BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder andere de wolvenschade afhandelt, is vanochtend geweest om te kijken of inderdaad de wolf uit het Drents-Friese Wold de dader is van de slachtpartij bij Worst. "Ze kunnen nog niet zeggen of het inderdaad de wolf is, maar het lijkt er wel op."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Een van de gewonde schapen (Rechten: Johan Bergsma)

Sinds oktober vorig jaar, na de eerste aanval van de wolf, is Worst begonnen met het aanbrengen van een wolfwerend hek. "Dat ging eerst niet helemaal goed, maar inmiddels hebben we hem zo gemaakt dat hij beter is dan noodzakelijk. We hebben zelfs apparatuur uit het buitenland moeten halen, omdat het hier niet te koop is."

Worst staat daarom voor een raadsel over hoe de wolf bij de lammetjes is gekomen. "Aan het hek is niets te zien waar hij langs is gekomen." Anders dan hopen dat er niet weer wordt toegeslagen bij zijn schapen kan hij niet. "Ik zou niet weten wat ik nog kan doen." De schapen binnen laten is voor de schapenhouder geen optie. "Je kunt ze niet allemaal binnenhouden, ze moeten de natuur beweiden."

Worst hoort over minimaal zes weken of het inderdaad de wolf is geweest. De eventuele vergoeding voor de schapenhouder 'kan wel een half jaar duren', aldus Worst.

Lees ook:

Contact
opnemen