Drentse mythen tot leven gewekt in thriller van Drentse bodem

Vrijdag 07 Juli 2023
  • Op verschillende plekken in Drenthe, waaronder het Sleenerzand, ligt een galgenberg (Rechten: Wikimedia Commons)

Moord in het derde dingspel is het nieuwe boek van oud-boswachter en schrijver André Donker dat deze maand uitkomt. Hij liet zich opnieuw inspireren door het Drentse landschap en nam een duik in de geschiedenis van de provincie. In de thriller is een hoofdrol weggelegd voor Drentse mythen.

"Het verhaal gaat over een getraumatiseerde man die maar één wens heeft en dat is gehoord worden. Hij wil dat er veel over hem verteld gaat worden in de toekomst", aldus Donker. Het verhaal speelt zich af in het derde dingspel, de grootste van de zes Drentse dingspelen of historische districten.

Aanleiding

Het derde dingspel is tegenwoordig de gemeente Westerveld. Ten tijde van de gemeentelijke herindeling had het bijna de naam Dieverderdingspel gekregen, een reden voor Donker om in de geschiedenis te duiken. "In dit gebied heb ik 35 jaar lang gewerkt, in het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld en het Holtingerveld. Hier liggen allerlei oude verhalen die vroeger volop verteld werden, over de galgenberg, het Moordenaarsveen, de offersteen. Ik dacht: daar moet ik wat mee."

Moordenaarsveen

De plekken spreken tot de verbeelding en lenen zich uitstekend voor een spannend verhaal. Het Moordenaarsveen ligt op de uitgestrekte heide van het Dwingelderveld en is een vennetje en pingoruïne met een huiveringwekkende geschiedenis. Het verhaal gaat dat hier tijdens de Tachtigjarige Oorlog een Spaanse soldaat vermoord en gedumpt is. Zijn geest zou er nog steeds rondwaren.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Boswachter André Donker heeft een nieuw boek uitgebracht. (Rechten: KNNV Uitgeverij)

Galgenberg

De galgenberg in het derde dingspel ligt in de buurt van Anholt. Maar op nog vier locaties in Drenthe zijn galgenbergen gevonden: bij Anloo, op het Balloërveld en bij Westerbork en Sleen. De naam verwijst naar een plek waar mensen vroeger aan de galg terechtgesteld werden. Het zijn steeds heuvels die ver buiten de bebouwde kom liggen op plaatsen waar relatief veel verkeer was. Onderzoek heeft alleen geen concreet bewijs kunnen leveren voor dit gebruik.

Bladzijde

Het verhaal van de galgenberg bij Anholt krijgt een nieuw staartje in het boek van Donker. "Destijds was iedereen analfabeet en moest je het hebben van het doorvertellen van mooie verhalen. Hoe zorg je nou dat al die verhalen verteld worden net als vroeger? Ik heb een hoofdrolspeler bedacht die ervoor zorgt dat de oude verhalen een nieuwe bladzijde krijgen. Zo wordt bij de galgenberg een moord gepleegd."

Geheel

"De getraumatiseerde man gaat ervoor zorgen in een heel modern verhaal dat al die oude sagen en legenden weer tot leven komen. Ik heb een aantal verhalen uitgelicht, allerlei karakteristieke plekken in het derde dingspel komen aan bod. Het was wel een opgave om al die verhalen aan elkaar te knopen. Daarom is de hoofdpersoon een seriemoordenaar geworden."

Lees ook:

Contact
opnemen