Draag jij de Drentse natuur een warm hart toe?

Zaterdag 28 Oktober 2023
  • Het bezoekerscentrum Dwingelderveld kan niet zonder vrijwilligers (Rechten: RTV Drenthe/Marike Goossens)

Natuurmonumenten heeft diverse vacatures voor enthousiaste vrijwilligers. Daarom organiseert de vereniging een informatieavond in het bezoekerscentrum in Ruinen waar geïnteresseerden een idee krijgen van de werkzaamheden en de verschillende mogelijkheden. "Het leuke is dat de vrijwilligers zelf vertellen wat de werkzaamheden inhouden en waarom ze het graag doen", aldus Tineke Bouwmeester van Natuurmonumenten.

Het bezoekerscentrum vormt de toegang tot het Nationaal Park Dwingelderveld, het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Jaarlijks komen er zo'n 160.000 bezoekers die verwelkomd worden door een team van zeventig vrijwilligers.

Mogelijkheden

Zowel in het bezoekerscentrum als bij de beheereenheid Zuid-Drenthe is plek voor nieuwe vrijwilligers. "In totaal kunnen we wel twintig nieuwe mensen gebruiken. Ze kunnen helpen bij de balie, bij jeugdactiviteiten en evenementen en in de tuin. Voor de natuurgebieden Mantingerzand, De Klencke en het Dwingelderveld zoeken we beheervrijwilligers en ook bij het informatiecentrum bij de schaapskooi Achter 't Zaand en het wolverwerkingsteam kunnen mensen aan de slag."

Schaapskudde

Roel Fien is al zeven jaar vrijwilliger bij Natuurmonumenten. "Jaren geleden ben ik vanuit de bollenstreek naar Drenthe verhuisd. Ik maakte een keer een wandeling met de boswachter en dat vond ik geweldig. Ik zei toen: als ik gepensioneerd ben, word ik natuurgids. En zo geschiedde." Een paar jaar geleden is Fien bij het informatiecentrum de Zaandstee gekomen en op donderdag maakt hij deel uit van het klusteam. Extra handen kunnen ze goed gebruiken. "We hebben wel twee tot vier mensen nodig."

Enthousiast

Fien wil het iets rustiger aan gaan doen, maar vindt het werk nog steeds even leuk. "Het leuke is om mensen tijdens een wandeling in het veld of tijdens een gesprek bij de Zaandstee te vertellen over het Dwingelderveld en over de schaapskudde in het bijzonder. De knipdagen in de zomerperiode zijn helemaal geweldig. Fantastische dagen met de schaapsherder en zijn oude knipschaar, en al die oude verhalen."

(de tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
De bloeiende tuin rondom het bezoekerscentrum (Rechten: Natuurmonumenten)

Vrijwilligers

"Het hangt af de functie maar gemiddeld is een vrijwilliger een dag in de week bezig", vertelt Bouwmeester. "Zo geven de mensen van het wolteam iedere zondag een demonstratie en komen de beheervrijwilligers een keer in de week samen." De eisen verschillen ook wat per functie. "Als je mensen te woord staat in het gastteam is het handig dat je sociaal vaardig bent en het leuk vindt om mensen te ontvangen. Voor de beheervrijwilligers is het belangrijk dat ze in een goede conditie verkeren."

Gezellig

Het verloop bij de vereniging is klein. "Mensen hebben het naar hun zin en blijven", vertelt Bouwmeester. "Veel van onze vrijwilligers zijn op enig moment naar Drenthe verhuisd, en zochten leuk en zinvol werk én een manier om met anderen in contact te komen. We investeren veel in onze mensen en hopen dat ze lang blijven." Op de informatieavond liggen intekenlijsten waarop belangstelling aangegeven kan worden. "We bekijken wie waar past en gaan dan in gesprek over de mogelijkheden."

Bijeenkomst

De informatiebijeenkomst vindt plaats op dinsdag 31 oktober in het bezoekerscentrum Dwingelderveld. De ontvangst is om 19.30 uur. Wil je meer weten? Stuur dan een berichtje naar Gina Bisschop van het bezoekerscentrum Dwingelderveld (g.bisschop@natuurmonumenten.nl) of naar Tineke Bouwmeester van de beheereenheid Zuid-Drenthe (t.bouwmeester@natuurmonumenten.nl). Wil je de avond bijwonen? Aanmelden hoeft niet maar kan wel via de website van Natuurmonumenten.

Lees ook:

Contact
opnemen