Doe je mee aan de Nationale Bijentelling? ‘Geniet er vooral van’

Zondag 22 April 2018
  • De phacelia trekt bijen en hommels aan (foto: Freenatureimages/Rutger Barendse)

Het is dit weekend de Nationale Bijentelling. Natuurorganisaties willen graag weten wat er allemaal in onze tuinen rondzoemt. Anne-Jan Loonstra uit Spijkerboor onderzoekt al jaren wilde bijen. Een uurtje met hem rondlopen in de vlindertuin in Zuidlaren levert heel wat soorten op.

In de vlindertuin vangt Loonstra verschillende bijen om te onderzoeken, zoals het vosje. "Eén van de mooiste voorjaarsbodes in het vroege voorjaar. Hij vliegt heel erg graag op de sleedoorn, maar ze nestelen alleen in de grond."

Bijen die je op dit moment veel ziet zijn zandbijen en hommels. "Dat zijn de eerste koninginnen die nu nog een volk aan het stichten zijn. Je ziet hier in de vlindertuin ook vooral dorps- en stadsgerichte bijen", vertelt Loonstra. 

'Geniet er vooral van' 
Toch is het niet altijd makkelijk om te tellen. Veel bijen lijken op elkaar en doordat ze klein en snel zijn is het moeilijk om de juiste soort te vinden. Loonstra heeft nog wel een tip voor de tellers dit weekend. 

"Geniet er vooral van en probeer je er bewust van te worden hoeveel insecten er wel niet in je tuin of in het park of in je omgeving leven. En probeer je ook te verwonderen over wat een insect zelf allemaal doet. Het stuifmeel vergaren, nectar drinken. Daar hoef je niet alle soorten van te herkennen, maar probeer je vooral te verwonderen." 

Vergeet de forzizia
Wil je bijen tellen, dan heeft het geen nut om te kijken bij de plant forzizia. "Heel erg waardeloos, ik heb er werkelijk nog nooit een bij op kunnen waarnemen." Een wilg is daarnaast wel erg geschikt voor de bijen en hommels. Wil je de bij helpen, plant dan een wilg. "Wilgen zijn echt heel erg onmisbaar voor hommels, zandbijen, groefbijen, maar ook voor dagvlinders", besluit Loonstra. 

Kijk onder de video voor meer tips!

Tips voor tellen en helpen
Doe jij mee met de Nationale Bijentelling? Ook Nederland Zoemt geeft nog een paar tips. 

1. Zet de 'Herken de bij'-app op je telefoon. Als je een foto maakt van een bij, een hommel of een zweefvlieg vertelt de app je welke soort het is.

2. Kijk bij een phacelia. Deze plant met paarse bloemen heet ook wel 'bijenvriend' of bijenbrood' omdat bijen en hommels erop afkomen. Ook zonnebloemen, madeliefjes, boterbloemen en paardenbloemen trekken bijen aan.

3. Wil je de bij ook helpen? Het is vandaag Nationale Zaaidag, een initiatief van The Pollinators. Op meerdere plekken in Drenthe kun je biologisch bloemzaad ophalen.

Contact
opnemen