DNA-test toont aan dat schapen gedood zijn door wolf

Woensdag 18 April 2018
  • Onderzoek wijst uit dat de wolf de schapen doodde op 24 en 25 maart (foto: Pixabay)

ASSEN - Velen vermoedden het al, maar nu is het bevestigd door een DNA-test: het was de wolf die in het weekend van 24 en 25 maart schapen doodbeet op verschillende plaatsen in onze provincie.

De Wageningen University nam monsters af bij twaalf gedode schapen in Zuidwolde, Oosterhesselen en Benneveld. Hieruit blijkt dat de schapen door een wolf zijn doodgebeten. Dat meldt Bij12-Faunabeheer op haar website.


Voor de schapenhouders betekent dit dat zij recht hebben op een compensatie. Een taxateur onderzoekt wat de schade is bij de gedupeerden. De getaxeerde schade wordt volledig uitgekeerd.

Een van de gedupeerden is schapenboer Jantinus de Groote uit Tiendeveen. "Ik ben vier schapen kwijtgeraakt. Ik weet niet of ik met dit nieuws blij moet zijn. Ik had het liever anders gezien, want dan had je de wolf ook niet gehad. De wolf is in de buurt en dat is frustrerend. Ze maken niet dood om te eten, ze maken dood uit instinct. Ik heb er geen moeite mee als de wolf wordt afgeschoten, maar ja de wolf is wel de toekomst waar we verder mee moeten."


Ondanks dat er nu duidelijkheid is over de situatie, is gedupeerde Eise Boersme niet opgelucht. Boersma vond 26 maart zes dode texelaars op zijn land. "Ik wist dat het een wolf was, het moest alleen nog even officieel worden vastgesteld", vertelt hij aan Dagblad van het Noorden

Hij hoopt vooral op een goede afwikkeling van de schade. "Het zijn dassenkoppen, dat zijn redelijk dure schapen. Volgend jaar konden ze bij de ram in. We moeten nu afwachten hoe Faunabeheer het verder afwerkt. Ik hoop dat dat goed gaat gebeuren."

Contact
opnemen