DNA van ‘oerboom’ van de Bosberg wordt veiliggesteld

Woensdag 23 Februari 2022
  • DNA van 'oerboom' van de Bosberg wordt veiliggesteld (Rechten: RTV Drenthe / Gert Ensing)

Aan het bijzondere verhaal van de eik van de Bosberg wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Een van de laatste takken van de eeuwenoude boom in Appelscha brak tijdens storm Eunice af. Boswachter Lysander van Oossanen deed een oproep om het DNA van de boom veilig te stellen.

Uit de twintig meter hoge Bosberg steken nu nog maar twee takken, waarvan eentje er niet goed voor staat. Dit zijn de toppen van een ondergrondse oereik, een enorme boom van zo'n dertig meter hoog, verstopt in de zandberg. "De meeste mensen willen het niet geloven als je het vertelt", zegt Geert Veen van de Historische Vereniging Appelscha. "Maar het is toch zo."

"Door de eeuwen heen is de eik ondergestoven en wist wonderbaarlijk genoeg te overleven. Dat het om een eik van minstens drie eeuwen oud gaat, werd al in de vorm van een legende doorverteld. Pas zes jaar geleden werd na onderzoek duidelijk dat de legende ook 'waar' is."

Pleidooi om DNA van boom te behouden

Boswachter Lysander van Oossanen wil dat het DNA van de boom behouden blijft. "Er waren vier armen, er missen nu twee." Een van de laatste twee overgebleven takken ziet er nu slecht uit. "Het is dus slim om nu met DNA aan de slag te gaan. Wie weet staat 'ie nog honderd jaar, maar je weet maar nooit."

Er hebben zich al vier gegadigden gemeld om te helpen bij het veiligstellen van het DNA. Erik Bergsma van Stedelijk Groen uit Glimmen bijvoorbeeld. Hij is nog niet bij de boom geweest, maar legt in het kort uit hoe je DNA kan behouden: "Een jonge scheut van de boom knip je af, en die plak je op een eik van twee jaar oud. Vervolgens doe je heel veel schietgebedjes", zo hoopt Bergsma.

Geert Veen van de Historische Vereniging Appelscha hoopt ook dat de boom een tweede leven kan krijgen. "Mochten die twee takken op den duur verdwijnen, dan heb je toch het DNA van die boom nog ergens." Volgens Veen kan dat een 'opzet' zijn voor een volgend exemplaar.

Contact
opnemen